Refah payı verilecek mi? İşte son açıklama

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Refah payı verilecek mi? İşte son açıklama
#Ekonomi | Haber Merkezi
16 May 2024 / Per 15:52
/ 879 Kez Okundu
| |

4 aylık enflasyon farkı 18.70 olurken emekli ve memur maaşları için gözler temmuz ayına çevrildi. Sırada 6 aylık enflasyon verisi var. Yaklaşık 16 milyon emekli tarafından maaş zammının ne kadar olacağı merak edilirken Bakan Işıkhan'dan emekliye refah payıyla ilgili açıklama geldi.

Emekli ve memur maaş zamları için gözler temmuz ayına çevrildi. TÜİK Nisan ayı enflasyonunu 3,18 olarak açıklarken geride kalan 4 ayda toplam enflasyon yüzde 18,70 oldu. 4 aylık enflasyon farkına göre memur ve emeklilerin maaş hesaplamaları yapıldı. Memur ve memur emeklileri geçtiğimiz yıl yapılan toplu sözleşme zammına göre yüzde 10 artış almayı hak etti. Merkez Bankası’nın 6 aylık enflasyon beklentisine göre ise SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 25,39 memur emeklisi zammı da yüzde 19,93 olacak. Nihai rakam için mayıs ve haziran enflasyon verisi bekleniyor. 2024 yılında memur ve memur emeklileri nisan ayı itibarıyla yüzde 13,56 zam hakkı elde etmiş oldu.Emekliye refah payı verilecek mi?

Merak edilen sorulardan biri de emekliye ek refah payı verilip verilmeyeceğiyle ilgili.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Temmuz ayında emekliye ekstra bir refah payı olabilir mi?" sorusuna ise "Şu an her şey için çok erken, temmuzu bekleyelim" yanıtını verdi.

Emekli maaş zammı ne kadar olacak?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram Mynet'e yaptığı açıklamalarla, emekli maaş zammına ilişkin son gelişmeleri paylaştı. Bayram, "Biliyorsunuz 2024 yılını Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘emekliler yılı’ ilan etti ve bugüne kadar özellikle emeklinin yanında olarak, enflasyon farkından çok daha fazla bir artışla yani refah payı artışıyla zam yapıldı. Şu anda yüzde 18,72’lik bir enflasyon ortaya çıktı. İki ayın enflasyonu da aylık yüzde 3 şeklinde gelirse 6 aylık enflasyon yüzde 25 şeklinde gerçekleşecek" dedi.

Emekliye refah payı tahmini

"Önceki dönemlerde 6 aylık enflasyona ve 6 aylık enflasyon farkına ek olarak refah payı artışı yapıldı ancak bu dönem sıkı bir para politikası uygulanıyor" ifadelerini kullan Bayram şunları kaydetti:

"Bununla birlikte emekliye refah payı artışında daha itidalli olunacaktır. Ancak ben mutlak surette emeklilere kısmi de olsa refah payı artışı yapılması gerektiğini düşünüyorum. Tabi son kararı devletimiz verecektir."

SSK ve Bağ-Kur emeklerine göre 5 puan daha düşük

Bayram sözlerine şöyle devam etti:

"Bununla birlikte memur emeklilerin hak ettiği maaş zammı, SSK ve Bağ-Kur emeklerine göre 5 puan daha düşük olacak. Bunun nedeni ise toplu sözleşme zammından kaynaklanan fark. Burada sene başında yüzde 15 sözleşme farkı vardı, Temmuzda ise yüzde 10 olacak. Bu hesaplamadan kaynaklı daha düşük bir tutar söz konusu. Ancak önceki dönemlerde memur emeklileri fazla alırken, SSK, Bağ-Kur emekli maaşı artışı memur emekli maaş zammına eşitlenmişti. Bu dönemde memur emeklileri lehine bu eşitlemenin yapılacağını düşünüyorum."

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Refah payı ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi için Meclis’in yeni bir düzenleme yapması gerekiyor. Burada SSK ve Bağ-Kur emeklisine 5, memur emeklisine 10 puanlık bir refah payı düzenlemesi bekleniyor. Tüm bunların yanında en düşük emekli maaşının 12.500 TL ile 15.000 TL arasına yükseltilebilme ihtimali konuşulanlar arasında yer alıyor. En düşük memur emekli taban aylıklarının 17.500 lirayı aşacağı tahmin ediliyor.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.