İşte tarih arşivlerinden, o ilginç hikaye!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İşte tarih arşivlerinden, o ilginç hikaye!
07 Mar 2016 / Pzt 22:28
/ 2.786 Kez Okundu
| |

İnegöl’de 1965 yılından bu yana öğrenci yetiştiren eski adıyla Erkek Sanat Okulu olan Dörtçelik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin kuruluş hikayesini biliyor musunuz? İşte İsmet İnönü ve İnegöllülerin arasında geçen o hikaye…

Yıl 1963. İnegöl’de o günkü ismiyle bir erkek sanat enstitüsü yaptırmak için bir dernek kurulur. Bu derneğin Başkanı da asıl mesleği öğretmenlik olan ancak öğretmenlikten ayrılıp serbest çalışan Cevat Tuna’dır.

oration: underline;" rel="dofollow" target="_blank" title="inegol" href="/tag/inegol/" >inegolonline.com/diger_resimler/732016-222750_584501.jpg" style="height:323px; line-height:18.9091px; width:645px" />

ong>BAŞBAKAN İSMET İNÖNÜong>

O dönemde iktidarda CHP-AP koalisyonu var. İsmet İnönü Başbakan, Dr. İbrahim Öktem de Milli Eğitim Bakanı.

ong>BURSA’YA GİDERKEN İNEGÖL’E UĞRUYORong>

Başbakan İsmet İnönü, bir Bursa programına gittiği sırada İnegöl’den geçerken eski Jandarma Komutanlığı önünde (bugün Salimler Pastanesinin bulunduğu yer) partililer ve İnegöllüler tarafından karşılanır. Bu ziyarette öncelik taşıyan konu ise İnegöllülerin heyecanla yapılmasını beklediği sanat okuludur. O gün İnegöl’e gelen devlet erkanı arasında ise Başbakan İnönü ile birlikte Milli Eğitim Bakanı Dr. İbrahim Öktem, Milli Eğitim Bakanlığı görevlileri, Bursa Valisi, İnegöl Kaymakamı ve şehrin diğer protokol mensupları vardır.

ong>İSMET PAŞA GELMEDEN SENARYO HAZIRLANIYORong>

İsmet Paşa İnegöl’e gelmeden önce hazırlanan senaryoya göre; aynı zamanda Kurtuluş Savaşı yıllarında yedek subay olan Cevat Tuna, Başbakan İnönü gelince kalabalığın arasından ortaya atılır. Tetik ve saygın bir vaziyette İsmet Paşa’nın karşısında esas duruşta selam durur. “Hoş geldiniz paşam” der. Zira Cevat Tuna garp cephesinde İsmet Paşa ile savaşan yedek subay mülazımevveldir (asteğmen). İsmet Paşa mülazımevvelini tanır ve “Hayrola mülazımevvel Cevat” der. Cevat Tuna, “Ben çizmeden yukarı çıkamam paşam” der. İsmet Paşa Milli Eğitim Bakanı Öktem’e döner ve “Mülazımevvel Cevat’ı bir dinleyin” der.

Malum, Cevat Tuna’nın isteği erke sanat okuludur ve konu Paşa’ya iletilir. Paşa sorar; “5 yıllık kalkınma planında var mı?” diye. “Yoksa nafile, bu isteğiniz mümkün olmaz” der. Bakanlık yetkilileri bakarlar ve 5 yıllık plan içinde İnegöl’e sanat okulu yapılması plana alınmış. O zaman paşa, “Hah şimdi gelin bakalım” der. “Yoksa bütün İnegöl’ü ve Bursa’yı başıma toplasaydınız planda olmadığı zaman bana bir şey yaptıramazdınız” der. Daha sonra Milli Eğitim Bakanı Öktem’e döner ve “Bakanlık imkanların el veriyorsa yardımcı olun İnegöllülere” der.

O günkü duyulan söylentilere göre; Milli Eğitim Bakanlığından hemen 150 bin TL gelir ve dershanelerin bulunduğu iki katlı binanın temeli Milli Eğitim Bakanı İbrahim Öktem ve diğer Bakanlık ilgililerinin hazır bulunduğu heyecanlı bir törenle atılır. Daha sonra gelen ödeneklerle tamamlanarak 1965 yılında Bölge Erkek Sanat Enstitüsü olarak hizmete açıldı.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.