O araçlara kesilen cezalara düzenleme!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
O araçlara kesilen cezalara düzenleme!
#İnegöl | Haber Merkezi
16 May 2024 / Per 17:56
/ 664 Kez Okundu
| |

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), trafik denetimleri sonucunda düzenlenen idari para cezalarına ilişkin olarak yeni düzenlemeler getirdi.

Trafik denetimleri sonucunda ticari araç sürücülerine verilen trafik idari para cezası karar tutanakları, sürücüye tebliğ edilmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu'na iletiliyor. Bu tutanaklarda, aracın plakası, sürücünün kimlik bilgileri, cezanın düzenlendiği yer ve tarih gibi detaylar yer alıyor.

SGK, bu bilgileri Genelge'de belirtilen usul ve esaslara göre kontrol ederek kayıt dışı çalıştığı tespit edilen sürücüler için gerekli tescil işlemlerini yapıyor ve ticari araç sahibine cezai yaptırımlar uyguluyor. Ancak, işverenler sıklıkla bu cezalara itiraz ediyor ve itiraz sürecinde belirsizlikler yaşanıyordu. SGK, bu belirsizlikleri gidermek amacıyla yayımladığı Genel Yazı ile itirazların nasıl değerlendirileceğine dair düzenlemeleri açıkladı.

İTİRAZ DÜZENLEMESİ GELDİ

İtirazlar, ünite itiraz komisyonları tarafından incelenecek ve karara bağlanacak. İtirazın reddedilmesi durumunda, itiraz sahiplerine 30 gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurma hakkı tanınacak. Komisyonun karar verememesi durumunda ise konu denetime sevk edilecek.

NOTER TASDİKİ ZORUNLU OLMAYACAK

SGK, ayrıca ticari aracın kiralanması durumunda geçerli kira sözleşmesinin nasıl değerlendirileceğine de açıklık getirdi. Türk Borçlar Kanunu'na göre, adı yazılı şekilde yapılan kira sözleşmeleri geçerli sayılacak ve noter tasdiki zorunlu olmayacak. Geçerli bir kira sözleşmesinin varlığı ve sürücünün ceza tarihi itibariyle sigortalı olması durumunda, SGK tarafından başka bir işlem yapılmayacak. Sigorta bildirimi yoksa, sürücü kiralayanın çalışanı olarak kabul edilecek.

İDDİALAR ÖNYARGISIZ ELE ALINACAK

Ayrıca, ticari aracı geçici olarak kullanan kişilerin, araç sahibinin aile fertleri, yakın arkadaşları veya komşuları gibi kişiler olduğunun ve bu kişilerin ticari bir amaç gütmediğinin iddia edilmesi durumunda, bu iddialar geleneklere ve ekonomik koşullara göre değerlendirilecek. Bu tür iddialar önyargısız bir şekilde ele alınacak ve her somut olayın özelliklerine göre incelenecek.

İŞVEREN VE SÜRÜCÜLER İDARİ PARA CEZALARINDAN KORUNACAK

İşverenler ve sürücüler, SGK'nın getirdiği bu yeni düzenlemelere göre hareket ederek olası idari para cezalarından korunabilecekler.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.