Torbalı’da “Usta” izdihamı

#Diğer |
01 Mar 2018 / Per 14:04

Torbalı Belediyesi Kültür Merkezinde sahnelenen “Usta” isimli oyunu izlemeye gelen yüzlerce vatandaş izdihama neden oldu

Torbalı Belediyesi Kültür Merkezinde sahnelenen “Usta” isimli oyunu izlemeye gelen yüzlerce vatandaş izdihama neden oldu. Bin kişilik salon tamamen dolarken kimi vatandaşlar oyunu ayakta izledi.
Torbalı’da birçok eseri bulunan Sultan 2. Abdülhamid Han’ın vefatının 100. yılı olması nedeniyle hazırlanan “Usta” isimli oyun, 81 ilde 100 gösterim hedefiyle yola çıktı. Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez’in de eşi Arzu Görmez ile birlikte izlediği, Ahmet Yenilmez’in yazıp yönettiği tek perdelik oyunda Sultan 2. Abdülhamit’in hayatından kesitler sunuldu.
2. Abdülhamit’in pek bilinmeyen yönlerine odaklanılan oyunda sultanın Yıldız Sarayında tiyatro kurması, kuduz aşısını bulan Pastör’e yaptığı yardım, marangozluğu gibi az bilinen özellikleri anlatıldı. 2. Abdülhamit’in vatan ve insan sevgisinin işlendiği oyun finalde salonu dolduran yüzlerce kişi tarafından ayakta alkışlandı. Seyircileri selamladıktan sonra sahnede konuşan Ahmet Yenilmez, “Bu oyunu sadece illerde sahneleme kararı almıştık. Ancak Torbalı için bir istisna yaptık. Çünkü üniversite yıllarımda Torbalı’da 2 sene kaldım. Buraya ayrı bir sempatim var. Ayrıca Torbalı, Sultan 2. Abdülhamit Han’ın izleriyle dolu bir yerleşim. Burada yaptırdığı camiler, okullar, çeşmeler var. O nedenle oyunu burada da sergiledik” dedi.
Oyun bitiminde salonda bulunan şehit yakınlarını sahneye çağırarak onurlandıran Yenilmez, şehit teğmen Serdar Genç’in annesi Zeliha Genç’e, şehit uzman çavuş Mustafa Eser’in annesi Türkan Alka’ya ve şehit uzman çavuş Harun Şenözüar’ın babası Hamdi Şenözüar’a çiçek takdim etti.

Yenilmez’i ağlatan tesadüf
Oyun esnasında oldukça ilginç bir olay da yaşandı. Oyunun bir yerinde 2. Abdülhamit Han’ı canlandıran Ahmet Yenilmez, seyircilerden rastgele birisini sahneye çağırarak bir gaziye verilmesi için elindeki bastonu hediye etti. Oyun bitiminde bastonu verdiği genç kızın Torbalılı şehit jandarma uzman çavuş Mustafa Eser’in kız kardeşi Neslihan Eser olduğunu öğrenen Yenilmez gözyaşlarına hakim olamadı ve sahneyi ağlayarak terk etti.

“Tarihe yolculuk ettik”
Sultan 2.Abdülhamit’in hayatını konu edinen tiyatro oyununun Torbalı’da sahnelenmesinin çok büyük bir anlamı olduğunu dile getiren Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, “Muhteşem bir gece yaşadık ve adeta tarihe yolculuk ettik. Sultan 2. Abdülhamit’în Torbalı’nın bugünlere gelmesinde çok önemli bir yeri var. Burasının sultanın Çiftlikat-ı Hümayunu olması, civarda yaptırdığı onlarca eser, Torbalı’ya verdiği önem bizim açımızdan çok değerli. Onun hayatının konu edindiği bu oyunun ilçelerden sadece Torbalı’da sahnelenmesi de bizim için ayrı bir onur. Torbalı Belediyesi olarak Sultan 2. Abdülhamit’in burada yaptırdığı eserleri restore edip gelecek kuşaklara aktarmayı kendimize bir görev bildik. Bu eserleri yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.