Merkez Bankasının yeni başkanı belli oldu

#Ekonomi | Haber Merkezi
09 Haz 2023 / Cum 01:15

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni dönemde başına Hafize Gaye Erkan Atandı.

Yayınlanan resmi gazeteye göre;

Merkez Bankası eski başkanı Şahap Kavcıoğlu Bankacılık Denetleme Kurulu başkanlığına atanırken, Merkez Bankasının başına ise Hafize Gaye Erkan atandı.
 
HAFİZE ERKAN KİMDİR
 
Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olan Erkan daha sonra Princeton Üniversitesi'nde Finansal Mühendislik alanında doktora derecesi aldı.
 
Erkan'ın basına yansıyan özgeçmişinde ABD merkezli finans kurumlarında üst düzey pozisyonlarda yer aldığı ve bir dönem ABD’nin en genç finans profesörü seçildiği bilgileri de yer aldı. 
 
 
First Republic Bank geçmişi
 
Uzun yıllar Goldman Sach bankasında çalışan ve risk yönetimi alanında tecrübesi bulunan Hafize Gaye Erkan'ın adı, ABD medyasında First Republic bankasında yaşanan krizle gündeme gelmişti. Erkan, geçtiğimiz aylarda batan First Republic Bank'ın yönetiminde yer alan isimlerden biriydi.
 
First Republic, 2008'de iflas eden Amerika'nın en büyük kredi bankası Washington Mutual'dan sonra iflas eden en büyük bankalardan biri oldu.
 
Financial Times'da yer alan habere göre, kriz döneminde First Republic bankasında kurucu Jim Herbert, Aralık 2021'de sağlık sorunları nedeniyle bankadan ayrıldı. Hemen ardından bankada 'halefi olarak yetiştirilen' Hafize Gaye Erkan da bir ay sonra şirketten ayrıldı. FT'ye göre Erkan, bankada altı aydan az bir süre eş genel müdür olarak görev yaptı ve diğer üst düzey yöneticilerle, iki kişinin "toksik" olarak tanımladığı bir dizi etkileşime dahil oldu.