Aracınızda %40 yakıt tasarrufu mümkün

#Güncel Olaylar |
12 Oca 2018 / Cum 18:53

İleri Sürücülük Teknikleri Uzmanı Ethem Genim, bazı basit önlemlerle sürüşlerde yüzde 40’a kadar yakıt ekonomisi sağlanabileceğini söyledi.

Yol ve Sürüş Güvenliği Akademisi Autodrom'un Kurucusu ve İleri Sürücülük Teknikleri Uzmanı Ethem Genim, gerekli önlemlerin alınmasıyla agresif sürüşlerde yüzde 40'a, çevreye, sağlığa ve trafik güvenliğine özen gösterilerek yapılan sürüşlerde ise minimum yüzde 20'ye kadar yakıt tasarrufu sağlanabileceğini söyledi.

İleri Sürücülük Teknikleri Uzmanı Ethem Genim’e göre, yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler şunlar:

TEMİZ YAKIT

Araç bakımlarını zamanında yaptırın ve temiz yakıt kullanın. Enjektör ve yakıt filtrelerinin temiz olması motorun daha verimli çalışmasını desteklediği gibi yakıt tüketimini de azaltır.

DÜŞÜK DEVİR YÜKSEK VİTES

Sık sık şerit değiştirme ve yakın takip, yakıt verimliliğini olumsuz yönde etkiler. Yapılacak en önemli şey aracı kullanırken, düşük devirde yüksek vitese almak. Örneğin, dizel otomobillerde 2 bin devri gördüğümüzde bir üst vitese, benzinli otomobillerde ise 2 bin 500 devirlerde bir üst vitese çıkmak gerekiyor.

HIZ SABİTLEME

Uzun yolda araçlardaki hız sabitleme sistemi de enerji tasarrufuna önemli katkı sağlar. Devir saati ibresinin sürekli aşağı yukarı hareket etmesi ise yakıt tüketimini artırır.

ANİ KALKIŞ

Gereksiz ani hızlanmalardan kaçınılmalı. Ani kalkışlar tüketimi yüzde 20-30 artırır.

LASTİK HAVASI

Lastik havası üreticinin vermiş olduğu değerlerde olmalı. Bir bar bile yakıt tüketimini yüzde 4 civarında artıran bir unsurdur. Lastik havalarını 15 günde bir güvenilir bir lastik havası saatiyle kontrol etmek lazım.

AŞIRI YÜKLEME

Araçlara aşırı yükleme yapılması da aracın ağırlığını artırdığı için daha çok gaza basma ihtiyacı oluşturuyor. Bu nedenle aşırı yükleme yapılmaması gerekiyor.

Araç hareket halindeyken vitesi boşa almayın. Bu durumda fren pedalı daha çok kullanılıyor ayrıca vitesi boşa almak disklerin alev alması ve araçta yangın çıkması gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir.