Cam filmi cezası kesilenler ne yapacak ?

#Güncel Olaylar |
11 Kas 2017 / Cmt 12:14

Araçlarında cam filmi olanlar ve cam filmi olduğu için ceza kesilen vatandaşlar şimdi ne yapacağını merak ediyor.

Cam filmi cezası konusuna ilişkin en yeni gelişmeler gündeme taşınmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürücülerden cam filmicezalarına dair gelen şikayetler sonrasında devreye girdi. Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanı Erdoğan cam filmi cezalarına kızarak, “Genelge yayınlayın, düzeltin bu işi'' şeklinde ifadelere yer verdi. Bu açıklamalar sonrasında araçlara taktırılan cam filmlerinin sökülüp sökülmemesi konusunda vatandaşın kafası karışırken, Cumhurbaşkanı’nın devreye girmesiyle yasağın tümden kalkacağı beklentisi oluştu. Ancak uzmanlar, yasak kalksa bile bunun kısmi serbesti olacağını, ön camlarda asla cam filme izin verilmeyeceği tahminlerinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cam filmi konusuyla ilgili talimatından sonra cam filmi konusunda gözler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na çevrildi. Bununla birlikte cam filmi yüzünden ceza alan vatandaşların ne yapacağıyla ilgili, Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, araç sahiplerini yakından ilgilendirecek önemli açıklamalara yer verdi.

CAM FİLMİ YÜZÜNDEN CEZA ALANLAR NE YAPACAK?

Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, cam filminin yasaklanmasının ardından ceza alan sürücülerin mahkemeye başvurması gerektiğini söyledi. Açıklamalarda bulunan Ağaolu, “Ceza yiyenler hemen iptal davası açsınlar. Derhal en yakın sulh ceza mahkemesine gidip cezanın iptalini istesinler.” dedi. Ağaolu, “Cezanın iptali için 15 gün içerisinde başvurularını yapsınlar.” ifadelerini kullandı.

“Araçlarını cam filmi kaplatırken ve söktürürken bu insanlar para verdiler. O paralar ne olacak?” diyen Aydın Ağaoğlu, “Bunun yanı sıra cam filmi kaplatılmış 5 milyon araç var. Bu işlem için ortalama 500 TL ödese vatandaş, 2 buçuk milyar TL para yapar. Söktürmek için de 200 TL verseler. 1 milyar TL’de öyle yapar. Toplamda 3 buçuk milyar TL para heba olacaktı.” dedi.

“Bunun yanı sıra bir araçtan ortalama 400 gram, üzeri yapıştırıcı kaplı plastik atık çıkacak.” diyen Ağaoğlu, “5 milyon araçta bu rakam 2 bin ton plastik atık demekti.” ifadelerini kullandı.

[Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, ile ilgili görsel sonucu]

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TALİMAT VERDİ!

Araçlara sonradan takılan cam filmine ceza kesilmesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da kızdırdı. Erdoğan'ın başkanlık ettiği AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında bu konu da tartışıldı.

Erdoğan, “Genelge yayınlayın, düzeltin bu işi'' dedi.

Toplantıda “Cam filmine ceza kesilmesi kendi kalemize gol atmak, aynen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışı gibi” yorumları yapıldı. Erdoğan, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın çalışma yapmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ceza kesilmesinde bir tuzak var mı? Genelge ile mi düzeltilecek, nasıl çözecekseniz, düzeltin” dedi.

MYK toplantısında Başbakan Binali Yıldırım, parti yöneticilerine “Ceza kesilmeyecek, kesilen cezalarla ilgili de çalışma yapılacak” bilgisini verdi. Bu bilgi üzerine bir MYK üyesi, yakınına cep telefonundan mesaj göndererek “Cezayı yatırdın mı, yatırmadıysan bekle, düzenleme olacak” bilgisini paylaştı.

[cumhurbaşkanı erdoğan ile ilgili görsel sonucu]

İÇİŞLERİ ONAY VERİRSE DERECELENDİRİLEBİLİR

Edinilen bilgiye göre İçişleri Bakanlığı'nın görüşleri doğrultusunda konu yeniden ele alınacak. İçişleri Bakanlığı, cam filminde çok koyu camlar yerine sadece güneşi kesmeye yönelik hafif dereceli renkli camı uygun görürse Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilgili yönetmelikte buna göre bir değişiklik yapacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Araçların İmal, Tadil ve Montajı (AİTM) Hakkında Yönetmelikle bu yasağı sürdürüyor.

CAM FİLMİ OLANLAR NE YAPACAK?

ÖN CAMLARI SÖKTÜRÜN ARKALAR İÇİN BEKLEYİN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''düzeltilmesi için talimat verdim'' dedi fakat peki ama İçişleri Bakanlığı ‘ulusal güvenlik, terör tehdidi’ gibi bir gerekçeyle yasağı savunurken cam filmi nasıl serbest bırakılacak?

İşte bu sorunun yanıtını Makine Yüksek Mühendisi Alpay Lök şöyle verdi:

Öncelikle şu anda camlara film yapıştırmak yasak. Ancak fabrika çıkışı, arka camları koyu araçlar var ve bunların camlarında V işareti var. Bunlar orjinal onayli ve serbest. Dikkat edin, arka camları koyu, önler değil.

[cam]

ÖN CAMLARDA ASLA KABUL EDİLEMEZ

AB ülkelerinde tadilat onayıyla ön üç cam hariç arka camlara koyu film takılması mümkün. Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı da bunu yapmak istemişti. Eğer İçişleri Bakanlığı 63.maddeyi değiştirirse, ‘tadilat proje onayıyla’ sadece arka camlara film yapılabilir.

Ön üç cama asla yapılamaz. Otobüslerde ön camlara ilaveten Acil Çıkış camları da hariç tutulur. Ancak bu filmler, merdiven altı yerlerde değil; bakanlığın yetki verdiği yerlerde, tadilat onayıyla yapılması koşulu aranır.

O nedenle ön camlar her durumda ağır kusurdur. Derhal sökülmelidir. Arka camlar için beklenebilir."