Varşova Tatar Mezarlığı, her milletten Müslümanı bağrına basıyor

#Güncel Olaylar |
23 Ara 2017 / Cmt 11:46

Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunan Tatar Mezarlığı, her milletten Müslümanı bağrına basıyor

Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunan Tatar Mezarlığı, her milletten Müslümanı bağrına basıyor. Mezarlıkta bugün Trabzon Maçkalı, İnguşetyalı, Azerbaycanlı, Suriyeli ve daha birçok ülkeden Müslüman yatıyor.
Kısa süre önce Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) tadilat ve tefrişatını gerçekleştirdiği Tatar Mezarlığı’nda, Varşova’daki Müslüman cemaatin dini ihtiyaçlarının karşılanması için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından görevlendirilen bir de imam görev yapıyor. Polonya’ya yerleşen ilk Müslüman topluluk Tatarlar için yapılan mezarlıklarda, bugün artık her milletten Müslüman bulunuyor. 14’üncü yüzyılda geldikleri Polonya’da günümüzde en büyük Müslüman topluluğunu halen Tatarlar oluştursa da ülkede 40 bine yakın Müslüman yaşıyor. Ülkede bir zamanlar Tatarlar için 1867 yılında kurulan Varşova Tatar Mezarlığı da artık tüm milletten Müslümanı bağrına basıyor.

"Bayram namazlarını asla kaçırmıyorlar"
2. Dünya Savaşı’nda Almanlar tarafından büyük hasara uğrayan mezarlığın Diyanet İşleri Başkanlığınca görevlendirilen imamı Vahid Ercan’ın İHA’ya yaptığı açıklamada cami, gasilhane, abdesthane, lojman, mutfaktan oluşan Tatar Mezarlığı’nda bugün artık her milletten Müslümanın beraber yattığını söyledi. 2014 yılında anıt kapsamına alınan, 10 dönüm üzerine kurulu mezarlıkta iki de Türk’ün yattığını ifade eden Ercan "Cemaatimizi büyük ölçüde Tatarlar oluşturmakta. Yüzyıllardır yaşadıkları Polonya’da her ne kadar bazı İslami gelenekleri unutmuş olsalar da yine de ‘ben Müslümanım’ diyebiliyorlar. Tatarlar dışında cemaatimiz çok geniş değil, ancak örf ve adetlerine son derece bağlılar, bayram namazlarını asla kaçırmıyorlar" dedi.
Polonya’daki Müslümanların ihtiyaçlarını karşılamak için Polonya Müftülüğünün yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı ve TİKA’nın da çalışmalar yürüttüğünü belirten Vahid Ercan, Diyanet’in Varşova ve Gdansk şehirlerinde imam hatip görevlendirmesi yaptığını, zaman zaman ülkenin çeşitli yerlerinde ihtiyaca göre seminer, konferans gibi eğitim faaliyetleri düzenlediğini de aktardı.
TİKA’nın da Polonya Tatarları Kültürel ve Kurumsal Kapasite Artırım Programı kapsamında 2016 yılında Varşova Tatar Mezarlığı’nda mescit, gasilhane, abdesthane ve imam evi yaptığını dile getiren Ercan, yine bu kapsamda Tatarların yoğun olarak yaşadıkları Suchowola kasabasındaki Tatar Kültür Merkezi’nin yenilendiğini, Tatarların ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen Bohonoki köyündeki ahşap mescidin tamirat ve çevre düzenlemesinin yapıldığını da sözlerine ekledi.