06 Mart 2026 Cuma hutbesi: zekât ve fıtır sadakası

Diyanet İşleri Başkanlığı, 06 Mart 2026 Cuma hutbesinin konusunu zekât ve fıtır sadakası olarak açıkladı. Hutbede ilgili ayet ve hadisler yer alıyor.

Adem Demir · Editör
06.03.2026 10:25

06 MART 2026 CUMA HUTBESİNİN KONUSU AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 06 Mart 2026 tarihli Cuma hutbesinin konusunu "Zekât ve Fıtır Sadakası" olarak duyurdu. Hutbe metni, kurumun resmi internet sayfasında yayımlandı. Türkiye genelindeki camilerde 06 Mart 2026 Cuma günü bu hutbenin okunması planlandı.

Hutbenin giriş bölümünde, mal, mülk ve sahip olunan imkânların Allah tarafından insanlara emanet edildiği vurgulandı. Bu emanetlerin şükrünün, varlıkların ihtiyaç sahipleriyle, yetim, öksüz ve kimsesizlerle paylaşılmasıyla yerine getirileceği ifade edildi. Zekât ve fıtır sadakasının bu emanet bilincinin ibadete dönüşmüş hali olduğu belirtildi.

ZEKÂT İBADETİ VE KUR’AN AYETLERİ

Hutbede zekâtın, İslam’ın beş temel esasından biri olduğu hatırlatıldı. Zekâtın sadece bir bağış değil, Allah ve Resûlü tarafından belirlenmiş bir ibadet olduğu bilgisi verildi. Bu ibadetin, kişinin malını eksilten değil, bereketlendiren bir nimet olduğu ifade edildi.

Metinde, "Onların mallarında, muhtaç ve yoksullar için bir pay vardır" ayetine atıf yapıldı. Bu çerçevede zekâtın, fakiri minnet altında bırakan bir lütuf değil, hakkının teslim edilmesi olarak nitelendirildi. Zekâtın, müminler arasında yardımlaşma ve dayanışma köprüleri kurduğu, birlik ve beraberliğin güçlenmesine vesile olduğu hutbede yer alan bilgiler arasında bulundu.

Hutbede, zekâtın kişinin bencillikten, hasetten ve cimrilikten arınmasına yardımcı olduğu ifade edildi. Zekât ibadetinin, mal sevgisini ve dünya hırsını dizginlemede etkili olduğu kaydedildi. Bu bağlamda Tirmizî’de yer alan, zekâtın suyun ateşi söndürdüğü gibi hata ve günahları silip yok ettiği yönündeki hadise atıfta bulunuldu.

FITIR SADAKASI VE RAMAZAN BAĞLANTISI

Hutbenin devamında, halk arasında fitre olarak bilinen fıtır sadakası ele alındı. Fıtır sadakasının, Ramazan ayına ulaşmanın ve bayrama kavuşmanın şükrü olduğu belirtildi. Peygamber Efendimiz’in, bayram namazından önce fıtır sadakalarının ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını emrettiği bilgisi aktarıldı.

Metinde, fıtır sadakası ile Ramazan Bayramı’nın, merhamet ve muhabbetin, sevinç ve neşenin toplumun geneline yayıldığı bir zaman dilimine dönüştüğü ifade edildi. Böylece fıtır sadakasının, Ramazan ve bayram günleriyle ilişkilendirilen bir ibadet olduğu vurgulandı.

HUTBEDE ÖNE ÇIKAN DİĞER BAŞLIKLAR

Hutbede, zekât ve fıtır sadakasında öncelikle kişinin yakın çevresindeki ihtiyaç sahibi akrabalarını ve komşularını gözetmesinin esas olduğu belirtildi. Ardından imkân dâhilinde, farklı bölgelerdeki mazlum ve mağdur kimselere de yardım ulaştırılabileceği ifade edildi.

Metinde, Ramazan ayının, zekât ve fitrelerin verilmesi için bir vesile olarak değerlendirildiği görüldü. Hutbede, fakirlerin sofralarına katkı sağlama, borçluların yükünü hafifletme, yolda kalmışlara yardım etme ve yetim, öksüz ve kimsesizlere destek olma başlıkları öne çıktı.

Hutbenin sonunda, Bakara suresi 110. ayete yer verildi. Ayette, "Namazı kılın, zekâtı verin. Kendiniz için önceden ne hayır yaparsanız Allah katında onu bulursunuz. Muhakkak ki Allah, yaptıklarınızı eksiksiz görür" ifadesinin geçtiği hatırlatıldı. Hutbe metninin Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü imzasıyla yayımlandığı bildirildi.

HUTBE METNİ VE DİJİTAL ERİŞİM BİLGİLERİ

06 Mart 2026 Cuma hutbesi metninin, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü sayfasında tam metin olarak paylaşıldığı belirtildi. Hutbenin ayrıca PDF, Word ve ses dosyası formatlarında erişime açıldığı bilgisi verildi. Cuma hutbesi, Türkiye genelindeki camilerde aynı konu çerçevesinde okunacak.

Yazar Hakkında

Adem Demir

Yazar

Yazar Hakkında

<p>Adem Demir, 1986 yılında Bursa’nın İnegöl ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini doğup büyüdüğü İnegöl’de tamamlayan Demir, genç yaşlardan itibaren teknoloji ve medya alanlarına ilgi duyarak eğitim hayatını bu doğrultuda şekillendirdi.</p><p>Üniversite eğitimini Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Yazılım Bölümü’nde tamamlayan Adem Demir, ardından Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olarak teknik bilgi birikimini işletme disiplinleriyle güçlendirdi.</p><p>2007 yılında Türkiye’nin ilk yerel televizyon kanallarından biri olan <strong>Süper Kanal</strong>’da medya sektörüne adım atan Demir, daha sonra <strong>Genç Gazete</strong> ve <strong>Genç Ajans</strong> bünyesinde görev alarak gazetecilik, ajans haberciliği ve medya yönetimi alanlarında önemli deneyimler kazandı.</p><p>2014 yılı, Adem Demir’in medya kariyerinde bir dönüm noktası oldu. Bu dönemde İnegöl’ün en büyük haber platformunun temellerini attı. Kurduğu güçlü altyapı sayesinde kısa sürede bölgenin en etkili dijital haber markalarından birini oluşturdu. 2014 yılından bu yana <strong>İnegöl Medya A.Ş.</strong> bünyesinde ortak olarak görev yapan Demir, şirketin en önemli markalarından biri olan <strong>İnegöl Online</strong> haber sitesinin yönetim kademesinde aktif rol almaya devam ediyor.</p><p>Medya sektöründeki çalışmalarının yanı sıra sosyal ve sportif alanlarda da etkin bir isim olan Adem Demir, <strong>Mehmet Ege Orhaniye Kadın Voleybol Takımı</strong> ile <strong>Karadeniz Güvenspor</strong> yönetimlerinde görev alarak İnegöl’de sporun gelişmesine katkı sunuyor.</p>

E-posta

(0) Yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yükleniyor…