Aktenin Başbakana Açtığı Davaya Red
10 Aralık 2013 tarihinde İnegöl Cumhuriyet savcılığına giderek, Başbakan ve Şivan Perver hakkında suç duyurusunda bulunan bir kişinin davasında, kovuşturmaya gerek yoktur kararı verildi.
10 Aralık 2013 tarihinde İnegöl Cumhuriyet savcılığına giderek, Başbakan ve Şivan Perver hakkında suç duyurusunda bulunan bir kişinin davasında, kovuşturmaya gerek yoktur kararı verildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, İnegölden Fırat Aktenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Diyarbakır ziyaretindeki konuşmasıyla ilgili yaptığı suç duyurusu üzerine "soruşturma ve kovuşturmaya yer olmadığına" kararı verdi. Başsavcılık, kararında, Başbakan ve Bakanlar hakkında soruşturma yetkisinin Anayasanın 100. ve TBMM İç Tüzüğünün 107. maddesine göre, TBMMye ait olduğu belirtilerek, "Cumhuriyet Başsavcılığımızın, Başbakan ve Bakanlar hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisi bulunmadığı gibi, Başbakanın bahse konu fiilinin, hükümet politikalarıyla alakalı olduğu, dolayısıyla herhangi bir suç veya suç unsuru içermediği anlaşılmaktadır" denildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı Vekili Miktat Başaranın kararında, İnegöl’de yaşayan Fırat Aktenin, İnegöl Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı suç duyurusunda, "Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı ve Kürdistan Demokratik Parti lideri Mesut Barzani ile 16 Kasım 2013de Diyarbakırda buluşarak, miting düzenleyen ve yaptığı konuşma içeriğinden dolayı Başbakandan şikayetçi olduğu" kaydedildi.
KOVUŞTURMA YAPILMASINA YER OLMADIĞINA KARAR VERİLMİŞTİR
İnegöl Cumhuriyet Başsavcılığının, "Yetkisizlik kararı" ile dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği bildirilen kararda, şu ifadelere yer verildi; "Şikayet edilen Recep Tayyip Erdoğanın Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olduğu ve hakkında isnat edilen suçlamaların görevi sırasında ve görevine ilişkin bulunduğu, Anayasanın 100. maddesinde Meclis Soruşturması başlığı altında, Başbakan ve Bakanlar hakkında görev suçları bakımından ne şekilde soruşturma yürütüleceğinin hüküm altına alındığı anlaşılmıştır. Anayasanın 100. ve TBMM İç Tüzüğünün 107. maddesine göre, Başbakan ve Bakanlar hakkında soruşturma yetkisinin TBMMye ait olduğu, Cumhuriyet Başsavcılığımızın Başbakan ve Bakanlar hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisi bulunmadığı gibi, Başbakanın bahse konu fiilinin, hükümet politikalarıyla alakalı olduğu, dolayısıyla da herhangi bir suç veya suç unsuru içermediği anlaşılmaktadır. Atılı iddia yönünden kamu adına soruşturma ve kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir."