Gundem

BTSO Toplantısı'nda esnafa 200 milyon TL'lik müjde

Bursa İş Dünyası İstişare Toplantısı’nda konuşan Şahin Biba, Bursa’nın altyapı, lojistik ve üretim gücü için yeni hedefleri açıkladı.

2 saat önce Emrah Ufuk Çıttır 4 dk

Bursa İş Dünyası İstişare Toplantısı’nda konuşan Şahin Biba, Bursa’nın altyapı, lojistik ve üretim gücü için yeni hedefleri açıkladı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Bursa İş Dünyası İstişare Toplantısı’nda kentin ekonomik geleceğine yönelik önemli mesajlar verildi. Toplantıya katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba, Bursa’nın altyapı, ulaşım ve lojistik kapasitesini güçlendirmek için yoğun çaba içerisinde olacaklarını söyledi.

BTSO Ana Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen Nisan Ayı Meclis Toplantısı’nın ardından, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Başkan Vekili Şahin Biba ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda Bursa’nın üretim, ticaret ve ihracattaki mevcut durumu değerlendirildi.

BURSA EKONOMİSİNE VURGU

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin ticaret vizyonunu ve bakanlığın yürüttüğü çalışmaları değerlendirdi. Bursa’nın üretim gücüyle Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Bolat, kentin ihracatının 2025 yılında yüzde 10 artarak 20 milyar dolara ulaştığını belirtti. 2026 yılının ilk üç ayında da bu artış trendinin sürdüğünü ifade etti.

Bolat ayrıca Bursa’da faaliyet gösteren 88 bin esnaf ve yaklaşık 100 esnaf ve sanatkâr odasına dikkat çekerek, TESKOMB kefaleti ve Halkbank kaynaklarıyla 200 milyon TL tutarında esnaf destek kredisinin hayata geçirileceğini açıkladı.

BURSA ÜRETİMİN MERKEZİ

Bursa Valisi Erol Ayyıldız ise yaptığı konuşmada, Bursa’nın sanayisi, ihracatı ve girişimcilik ruhuyla Türkiye’nin üretim gücünü temsil ettiğini ifade etti. Otomotivden tekstile, makineden gıdaya kadar birçok sektörde güçlü bir üretim altyapısına sahip olunduğunu belirten Ayyıldız, iş dünyasının dinamizmi sayesinde kentin ülke ekonomisine katkısını artırarak sürdüreceğini söyledi.

BİBA’DAN STRATEJİK MESAJLAR

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba, Bursa’nın tarih boyunca ticaretin merkezinde yer aldığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Bu kentin ipekle başlayan güçlü ticaret geleneği zaman içinde sanayiyle birleşmiş, Bursa bugün Türkiye’nin en önemli üretim, ticaret ve ihracat üslerinden biri olarak konumlanmıştır. Kent olarak onlarca ülke için dahi büyük bir değer olan 36 milyar dolarlık bir dış ticaret performansına sahibiz. Bu tabloyu tesadüfle açıklamak mümkün değildir. Çünkü bir tarafta devletimizin ortaya koyduğu güçlü irade, diğer tarafta ise iş dünyamızın kararlılığı ve çalışma azmi bulunmaktadır. Bu iki unsur bir araya geldiğinde Bursa’mızın ortaya koyduğu performans çok daha anlamlı hale gelmektedir. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde oluşan istikrar ortamının altını özellikle çizmek isterim. Bu istikrar, sahada üretim yapan herkes için önemli bir güven ortamı sağlamaktadır.”

Biba, Büyükşehir Belediyesi olarak hedeflerinin bu güven ortamını somut hizmetlerle desteklemek olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Bu kapsamda şehrimizin altyapısını güçlendirmek, ulaşımını daha akıcı hale getirmek, sanayimizin ve ticaretimizin ihtiyaç duyduğu lojistik imkânları geliştirmek için yoğun bir çaba içerisinde olacağız. Bu kentte üretim yapan ve ticaretle uğraşan herkesin daha öngörülebilir ve daha güçlü bir ortamda yoluna devam edebilmesini sağlamak öncelikli amacımızdır. Bunu yaparken hem Ticaret Bakanlığımızla güçlü bir koordinasyon içinde olmayı hem de iş dünyamızla sürekli temas halinde kalmayı son derece önemli buluyoruz. Aynı şekilde merkezi politikalarla yereldeki uygulamaların uyum içinde olması da büyük önem arz etmektedir.”

ORTAK AKIL VURGUSU

Küresel ekonomide rekabetin giderek arttığına dikkat çeken Şahin Biba, Bursa’nın bu süreçte avantajlı konumda olduğunu ifade ederek şu sözleri kullandı:

Dünya ekonomisinin içinden geçtiği günümüzde rekabetin her zamankinden daha çetin hale geldiğinin altını çizen Başkan Vekili Biba, 

“Tedarik zincirleri değişmekte, yeni pazarlar oluşmakta, üretim anlayışı dönüşmektedir. Böyle bir tabloda belirleyici unsurlar; şehirlerin refleksi, kurumların uyumu ve iş dünyasının gücüdür. Bursa’nın bu anlamda önemli bir avantajı bulunmaktadır. Köklü bir üretim kültürü, güçlü bir sanayi ve ticaret altyapısı ve dış pazarlara açılma konusunda ciddi bir tecrübe birikimine sahibiz. Bizim hedefimiz bu avantajı daha da ileri taşımaktır. Daha yüksek katma değer üreten, teknolojiye daha fazla yatırım yapan, sürdürülebilirlik konusunda daha güçlü adımlar atan bir Bursa için çalışıyoruz. Bu süreçte Bakanlığımızla kurulacak iş birliklerinin çok değerli olduğuna inanıyoruz. Aynı şekilde iş dünyamızın sahadaki tecrübesi ve önerileri de bizim için yol gösterici olmaya devam edecektir. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz bu buluşmanın da bu açıdan önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Ortak akılla hareket ettiğimiz sürece çok daha güçlü sonuçlar alacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.

KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da yaptığı değerlendirmede kamu ve özel sektör iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Burkay, 

“Tüm başarı hikayelerimiz güçlü bir kamu ve özel sektör iş birliğinin ürünüdür. Sağlanan imkânlar, Bursa’nın üretim gücünü büyütmekte, ticaretini derinleştirmekte ve girişimcimizin ufkunu dünya pazarlarına taşımaktadır. Destekleriniz için sizlere ve Bakanlığımızın değerli kadrolarına teşekkür ederim.” dedi.