Bu haberi okuyunca yok artık diyeceksiniz!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni listesinde tarhanada gıda boyası, yoğurtta bitkisel yağ, et ürünlerinde kanatlı ve baş eti tespit edildi. Denetimler sürecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni listesinde tarhanada gıda boyası, yoğurtta bitkisel yağ, et ürünlerinde kanatlı ve baş eti tespit edildi. Denetimler sürecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 23 Ekim’de yayımladığı yeni listeyle taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen firmaları bir kez daha kamuoyuna duyurdu.
Bakanlığın açıklamasına göre, son denetimlerde bazı ürünlerde yasaklı boya, bitkisel yağ, nişasta ve kanatlı et tespit edildi. Halk sağlığını tehdit eden ürünlere karşı denetimlerin aralıksız sürdüğü bildirildi.
TARHANADA GIDA BOYASI SKANDALI
İstanbul, İzmit, Ankara ve Gaziantep’te yapılan kontrollerde dikkat çeken sonuçlara ulaşıldı.
İstanbul ve İzmit’te “organik” etiketiyle satılan tarhanalarda gıda boyası tespit edildi. Bu ürünlerin doğallık iddiasıyla satışa sunulmasına rağmen kimyasal içerik barındırması tepki topladı.
YOĞURTTA BİTKİSEL YAĞ VE NİŞASTA
Gaziantep’te üretilen bir yoğurtta yapılan incelemede bitkisel yağ ve nişasta kullanıldığı belirlendi. Uzmanlara göre bu tür uygulamalar, ürünün besin değerini düşürerek sağlık açısından risk oluşturuyor.
Ankara’da yapılan denetimlerde ise petekli ve süzme çiçek balında taklit ve tağşiş tespit edildi.
ET ÜRÜNLERİNDE KANATLI VE BAŞ ETİ
Denetimler, Afyonkarahisar ve Bursa illerinde üretilen et ürünlerinde ciddi hileleri ortaya çıkardı.
Kıymalı kol böreği, köfte, sucuk ve lahmacun örneklerinde kanatlı hayvan eti ve baş eti kullanıldığı belirlendi.
Tarım Bakanlığı, bu uygulamaların tüketiciyi yanıltmakla kalmadığını, sağlık açısından da tehlikeli olduğunu vurguladı.
BAHARATLARDA YABANCI MADDE TESPİTİ
Denetimlerde baharat sektöründe de hileli üretimler ortaya çıktı.
Isparta’da üretilen kekik örneklerinde yabancı madde, Sakarya’da üretilen tatlı biberde ise domates katkısı tespit edildi.
“HALK SAĞLIĞI KIRMIZI ÇİZGİMİZ”
Tarım ve Orman Bakanlığı, denetimlerin önümüzdeki dönemde daha da sıklaştırılacağını açıkladı.
Yetkililer, “Halk sağlığı bizim kırmızı çizgimiz. Taklit ve tağşiş yapan hiçbir firmaya göz yumulmayacak” açıklamasında bulundu.
Vatandaşların, şüpheli ürünlerle karşılaştıklarında ALO 174 Gıda Hattı’na bildirimde bulunmaları istendi.