Çinde buğday sıkıntısı fiyatları patlatabilir
Çinde kötü hava şartları nedeniyle buğday hasadındaki kayıp her yıl olduğunun iki misli daha fazla meydana geldi. Tarım uzmanları ve analistlerin verdiği bilgiy
Çinde kötü hava şartları nedeniyle buğday hasadındaki kayıp her yıl olduğunun iki misli daha fazla meydana geldi. Tarım uzmanları ve analistlerin verdiği bilgiye göre ekinlerin büyüme sürecinde görülen buzlanma ve hasat zamanındaki yoğun yağış nedeniyle bu yıl Çinde toplam ürünün yüzde 16sını teşkil eden 20 milyon ton buğday tüketilemez hale geldi.
Uzmanların tahminine göre Çin bu yıl toplam 10 milyon ton buğdayı dışardan ithal etmek zorunda kalacak. Böylece 9 milyon tonla buğday ithalinde her zaman dünya birincisi olan Mısırı geride bırakacak.
Amerikan Tarım Bakanlığı Çinin 2013/2014 yılı buğday ithalatı tahmini daha önce 3,2 milyon tondan 8,5 milyon tona çıkarmıştı. Bunun üzerine buğday fiyatları da iki hafta boyunca yukarı doğru tırmanmaya başladı.
Çinin 2009dan beri depoladığı buğdayların da kalitesinin bozulduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 30 milyon ton buğday Çinin Sinograin bölgesinde saklanıyor. Çinli yetkililer devletin buğday stoku hakkında hiçbir bilgi vermiyor.
ABD ve Karadeniz çevresindeki hava şartlarının bozukluğu da buğday hasılatının bu yıl düşük olmasına neden olmuştu. Ancak uzmanlar dünya genelindeki üretimin düşük olmasına rağmen yine de ihtiyaçtan fazla olduğu için büyük bir sıkıntı çekilmeyeceğini düşünüyorlar. Ekonomik bakımdan durumu çok kötü olan Mısırın dışarıdan gelen yardımlara bağımlı olmasından dolayı bu konuda büyük bir sıkıntı içine gireceği tahmin ediliyor. Mısır Tarım Bakanlığından yapılan son açıklamada mevcut stokun ancak iki ay yetebileceği bildirilmişti.