Hamas’ın hamlesine Türkiye dahil 8 ülkeden ortak açıklama
Hamas’ın rehinelerin serbest bırakılması ve müzakerelerin başlatılması yönündeki adımı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülke tarafından memnuniyetle karşılandı.
Hamas’ın rehinelerin serbest bırakılması ve müzakerelerin başlatılması yönündeki adımı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülke tarafından memnuniyetle karşılandı.
HAMAS’IN ADIMINA TÜRKİYE DAHİL 8 ÜLKEDEN ORTAK DESTEK
Gazze’deki gelişmelerin ardından Hamas’ın rehinelerin serbest bırakılması ve müzakerelerin başlatılması yönündeki adımı, uluslararası arenada yankı buldu.
Türkiye, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Pakistan, Suudi Arabistan, Katar ve Mısır dışişleri bakanları, yayımladıkları ortak açıklamada Hamas’ın kararını “memnuniyetle karşıladıklarını” duyurdu.
Açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Planı çerçevesinde taraflara yapılan ateşkes ve müzakere çağrısına destek verildi.
“HAMAS’IN ADIMLARI MEMNUNİYETLE KARŞILANMIŞTIR”
Ortak bildiride şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye Cumhuriyeti, Ürdün Haşimi Krallığı, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Suudi Arabistan Krallığı, Katar Devleti ve Mısır Arap Cumhuriyeti Dışişleri Bakanları, Hamas’ın ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’deki savaşın sona erdirilmesine ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik önerisine ilişkin attığı adımları memnuniyetle karşılamışlardır.”
Bakanlar ayrıca, ABD’nin İsrail’e bombardımanı durdurma çağrısını da desteklediklerini belirterek, “Bu gelişmelerin kapsamlı ve sürdürülebilir bir ateşkes için fırsat oluşturduğunu” vurguladı.
“GAZZE’DEKİ SAVAŞ DERHAL SONA ERMELİ”
Sekiz ülkenin ortak açıklamasında, Gazze’deki savaşın derhal sona erdirilmesi ve insani yardımların kesintisiz ulaştırılması çağrısında bulunuldu.
Ayrıca, Filistin halkının yerinden edilmemesi, sivillerin güvenliğinin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Bakanlar, Hamas’ın Gazze yönetimini bağımsız teknokratlardan oluşacak geçici bir Filistin idaresine devretmeye hazır olduğunu açıklamasının da “olumlu bir adım” olduğunu belirtti.
HAMAS, TRUMP’IN GAZZE PLANINI KABUL ETTİ
Hamas geçtiğimiz gün, ABD Başkanı Donald Trump’ın sunduğu Gazze Planı’nı “prensipte” kabul ettiğini duyurmuştu.
Açıklamada, Hamas’ın tüm İsrailli esirleri serbest bırakmaya hazır olduğu, ayrıntılar için ise arabulucularla müzakerelere başlanacağı ifade edilmişti.
Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Prensipte ana hatlarıyla ABD planı üzerinde anlaştık. Bu planın uygulanması arabulucular üzerinden detaylı müzakereler gerektiriyor.”
ORTADOĞU’DA YENİ DÖNEM UMUDU
Uzmanlar, Hamas’ın tutum değişikliğini ve 8 ülkenin ortak açıklamasını, Ortadoğu’da barış sürecine dair umut verici bir adım olarak değerlendiriyor.
Sürecin başarılı olması durumunda, bölgedeki insani krizin hafiflemesi ve Gazze’nin yeniden inşası için uluslararası iş birliği ortamı oluşabileceği belirtiliyor.