Gundem

Hububat rekoltesi için tarihi tahmin! Yağışlar yüzleri güldürdü

Ulusal Hububat Konseyi’nin yayımladığı rapora göre Türkiye’de 2026 sezonunda buğday ve arpa rekoltesinde yüksek üretim bekleniyor.

1 saat önce Emrah Ufuk Çıttır 2 dk

Ulusal Hububat Konseyi’nin yayımladığı rapora göre Türkiye’de 2026 sezonunda buğday ve arpa rekoltesinde yüksek üretim bekleniyor.

Ulusal Hububat Konseyi tarafından hazırlanan “2025-2026 Sezonu Hububat Rekolte Tahmin Raporu” yayımlandı. Raporda, mevcut üretim sezonunun hububat tarımı açısından son yılların en dikkat çekici iklim dönemlerinden biri olduğu belirtilirken, yağışların bitki gelişimini olumlu etkilediği vurgulandı.

Türkiye genelinde nisan ayında kaydedilen yağış miktarının, bitkinin sapa kalkma ve başaklanma dönemindeki su ihtiyacını üst seviyede karşıladığı ifade edilen raporda, rekolte tahminlerinde kuraklık değişkeninin tamamen devre dışı kaldığı bildirildi.

66 YILIN EN YÜKSEK SU YILI

Raporda, nisan ayı yağış ortalamasının 86,5 milimetre ile uzun yıllar ortalamasının yüzde 50 üzerinde gerçekleştiği aktarıldı. Siirt’in 229,3 milimetre ile en fazla yağış alan il olduğu belirtilirken, Antalya, Osmaniye ve Rize’de ise 66 yıllık meteorolojik kayıtların yenilendiği kaydedildi.

Akdeniz Bölgesi’nin son 24 yılın, İç Anadolu Bölgesi’nin ise son 23 yılın en yağışlı nisan dönemini yaşadığı belirtilen raporda, 1 Ekim 2025 - 30 Nisan 2026 dönemini kapsayan kümülatif yağışların 555,3 milimetreye ulaştığı ve bunun son 66 yılın en yüksek su yılı seviyesi olduğu ifade edildi.

İÇ ANADOLU’DA GÜÇLÜ GELİŞİM

Türkiye’nin buğday ekim alanlarının yüzde 37’sini barındıran İç Anadolu Bölgesi’nde nisan yağışlarının normalin yüzde 34 üzerinde gerçekleştiği bildirildi.

Konya, Ankara, Eskişehir, Kırşehir ve Yozgat başta olmak üzere geniş alanlarda güçlü ve homojen bitki gelişiminin gözlendiği aktarılan raporda, Konya’da son 21 yılın en yüksek nisan ayı yağışının kaydedildiği belirtildi.

Yeterli toprak neminin özellikle kıraç alanlardaki verim beklentisini yükselttiği ifade edildi.

GÜNEYDOĞU VE AKDENİZ’DE VERİM BEKLENTİSİ

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde nisan ayında yağışların normalin yüzde 99 üzerinde gerçekleştiği belirtilirken, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantep çevrelerinde hububat gelişiminin güçlü şekilde desteklendiği kaydedildi.

Yoğun nem nedeniyle oluşabilecek fungal hastalık risklerine karşı önlemlerin sürdüğü ifade edilirken, Akdeniz Bölgesi’nde de olumlu yağış rejiminin devam ettiği bildirildi.

Hatay’daki bazı alanlarda dekar başına 700 ila 800 kilogram seviyelerine ulaşabilecek verim potansiyeli öngörüldüğü açıklandı.

23 MİLYON TON BUĞDAY BEKLENTİSİ

Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde de düzenli yağışların üretimi olumlu etkilediği belirtilen raporda, Trakya’da zamanında yapılan tarımsal mücadele sayesinde bitki sağlığının korunduğu vurgulandı.

Saha gözlemleri, bölgesel değerlendirmeler ve iklim verileri doğrultusunda mayıs ayında ekstrem bir olumsuzluk yaşanmaması halinde Türkiye’nin 2026 üretim sezonunda yaklaşık 23 milyon ton buğday ve 8,7 milyon ton arpa rekoltesine ulaşabileceği tahmin edildi.

Raporda ayrıca nihai üretim miktarlarında mayıs yağışlarının dağılımı ve dane dolum dönemindeki sıcaklık seyrinin belirleyici olacağı ifade edildi.