IBAN’ını Başkasına Verenler Dikkat: Mahkemeden Kritik Karar
IBAN mağdurlarını ilgilendiren emsal karar çıktı. Yeni TCK düzenlemesiyle belirli şartları taşıyan dosyalarda cezanın yarı oranında indirilmesi gündemde.
IBAN mağdurlarını ilgilendiren emsal karar çıktı. Yeni TCK düzenlemesiyle belirli şartları taşıyan dosyalarda cezanın yarı oranında indirilmesi gündemde.
Banka hesabını veya IBAN’ını başkasına kullandırdığı için dolandırıcılık dosyalarında sanık konumuna düşenleri yakından ilgilendiren dikkat çekici bir karar çıktı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi, banka hesabını kullandırdığı gerekçesiyle mahkûm edilen bir sanığın dosyasında yeni yasal düzenlemenin değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti. Karar, cezanın otomatik olarak yarıya düşmesi anlamına gelmese de benzer dosyalar açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Kararın merkezinde 7589 sayılı Kanun ile Türk Ceza Kanunu’nun 158. maddesine eklenen yeni düzenleme bulunuyor. Belirli şartların oluşması durumunda kişinin cezasında yarı oranında indirim yapılabilmesinin önü açılıyor.
8 BİN 900 LİRALIK DOSYA
Karara konu olay, ikinci el alışveriş platformu üzerinden cep telefonu satın almak isteyen bir kişinin 8 bin 900 TL göndermesiyle başladı.
İddiaya göre para belirtilen banka hesabına gönderildi ancak cep telefonu alıcıya ulaştırılmadı. Yapılan incelemede paranın Turgay Y.’nin hesabına yatırıldığı ve daha sonra aynı kişinin kripto hesabına aktarıldığı belirtildi.
Sanık ise savunmasında banka hesabını “Mert” isimli arkadaşına verdiğini ve gerçekleştirilen dolandırıcılık eyleminden doğrudan haberdar olmadığını söyledi.
HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ
Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığı nitelikli dolandırıcılık suçundan 3 yıl 4 ay hapis ve 14 bin 820 TL adli para cezasına mahkûm etti.
Dosyanın istinafa taşınmasının ardından İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi dikkat çeken bir değerlendirme yaptı.
Daire, sanığın eyleminin yalnızca banka hesabını başka bir kişiye kullandırmakla sınırlı kalıp kalmadığının yeni yasal düzenleme kapsamında incelenmesi gerektiğini belirterek hükmü oy birliğiyle bozdu.
Dosya yeniden yerel mahkemede değerlendirilecek.
YÜZDE 50 İNDİRİM ŞARTI
7589 sayılı Kanun ile TCK’nın 158. maddesine eklenen düzenleme, özellikle IBAN ve banka hesabı kullandırma nedeniyle dolandırıcılık suçlarına iştirak ettiği değerlendirilen kişiler açısından önem taşıyor.
Düzenlemeye göre kişinin suça iştiraki; banka veya kredi kartı gibi ödeme araçları ile banka, aracı kurum, ödeme hizmeti sağlayıcısı ya da kripto varlık hizmet sağlayıcısındaki hesabın kullanılmasını sağlayan zorunlu bilgi veya araçları başkasına vermekle sınırlı kalıyorsa belirli koşullarda verilecek ceza yarı oranında indirilebiliyor.
Ancak burada kritik bir ayrıntı bulunuyor: Her banka hesabını veya IBAN’ını kullandıran kişi otomatik olarak yüzde 50 ceza indirimi alamayacak.
Mahkemeler her dosyayı ayrı değerlendirecek ve kişinin suça katılımının kapsamını inceleyecek.
KANUN 31 TEMMUZ’DA YAYIMLANDI
7589 sayılı Kanun, TBMM Genel Kurulu’nda 16 Temmuz 2026 tarihinde kabul edildi.
Kanun daha sonra Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak 31 Temmuz 2026 tarihli ve 33326 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.
Bu ayrım özellikle önemli. 16 Temmuz, kanunun TBMM’de kabul edildiği tarih olurken, 31 Temmuz Resmî Gazete’de yayımlandığı tarih olarak kayıtlara geçti.
CEZA OTOMATİK YARIYA DÜŞMÜYOR
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği karar, mevcut 3 yıl 4 aylık hapis cezasının doğrudan yarıya indirildiği anlamına gelmiyor.
Kararla birlikte dosya yeniden Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ele alınacak. Yerel mahkeme, sanığın eyleminin yeni TCK 158/4 düzenlemesi kapsamında bulunup bulunmadığını değerlendirecek.
Şartların oluştuğuna karar verilmesi halinde yarı oranındaki ceza indiriminin uygulanması gündeme gelebilecek.
Karar, benzer şekilde IBAN veya banka hesabını başkasına kullandırdığı gerekçesiyle yargılanan kişilerin dosyalarında yeni düzenlemenin nasıl uygulanacağı konusunda dikkatle takip ediliyor. Bununla birlikte her dosyanın olay ve delillerine göre ayrı değerlendirileceği unutulmamalı.