Gundem

Karar onaylandı! Tüm çalışanların maaşından kesinti yapılacak

Resmî Gazete’de yayımlanan 2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’na göre, tüm çalışanların zorunlu olarak katılacağı Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) 2026’da yürürlüğe girecek.

31 Ekim 2025 - 11:17 İsmail Durmuş 2 dk

Resmî Gazete’de yayımlanan 2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’na göre, tüm çalışanların zorunlu olarak katılacağı Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) 2026’da yürürlüğe girecek.

Resmî Gazete’de yayımlanan 2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı ile milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni sistem resmen duyuruldu. Mevcut Otomatik Katılım Sistemi (OKS), işveren katkısını da içeren Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)’ne dönüştürülüyor.

Yeni sistemle birlikte, tüm çalışanların maaşlarından yüzde 3 oranında kesinti yapılacak. Bunun yanı sıra, işverenlerden de yüzde 1 oranında ek katkı alınacak. Devlet ise çalışan ve işveren katkısına ek olarak yüzde 30 destek sağlayacak. Böylece çalışanların bireysel emeklilik hesaplarında önemli birikimler oluşacak.

2026’DA ZORUNLU HALE GELECEK
TES’in, 2026 yılının ikinci yarısında tüm özel sektör çalışanlarını kapsayacak şekilde yürürlüğe girmesi planlanıyor. Çalışanlar sisteme otomatik olarak dahil edilecek, dileyenler daha sonra isteğe bağlı TES modeline geçebilecek.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) koordinasyonunda hazırlanan sistemin, hem kamu hem de özel sektör paydaşlarının görüşleri alınarak şekillendirileceği belirtildi.

KIDEM TAZMİNATI HAKLARI KORUNACAK
Yeni sistemle birlikte, çalışanların geçmiş döneme ait kıdem tazminatı hakları tamamen korunacak. Çalışanlar TES’e dahil olurken, daha önceki çalışma sürelerine ilişkin tüm kıdem tazminatı haklarını güvence altına alacak.

SİSTEMDE EN AZ 10 YIL KALMA ŞARTI
TES’e katılan çalışanlar, sistemde en az 10 yıl kalmak zorunda olacak. Erken ayrılma veya cayma hakkı bulunmuyor. Ancak belirli özel durumlarda — evlilik, işsizlik, ilk konut edinimi veya ağır hastalık gibi hallerde — bireysel hesaptaki birikimin yüzde 10’una kadar kısmi çekim yapılabilecek.

İKİNCİ EMEKLİLİK DÖNEMİ BAŞLIYOR
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, mevcut Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekliliğine ek olarak “ikinci basamak emeklilik sistemi” olarak tasarlandı. Çalışan, 60 yaşını doldurduğunda TES kapsamındaki bireysel fon hesabındaki birikimlerle ikinci bir emekli aylığı alabilecek.

Bu kapsamda, kişi hem SGK’dan hem de TES’ten iki ayrı emekli maaşı alabilecek. Emekli olmak için ek süre şartı bulunmuyor; 5 yıl çalışan da 30 yıl çalışan da 60 yaşını doldurduğunda sistemdeki birikimi üzerinden gelir elde edebilecek.

EKONOMİYE TASARRUF KATKISI BEKLENİYOR
Uzmanlar, TES’in hem bireysel tasarruf oranlarını artıracağını hem de sermaye piyasalarına uzun vadeli kaynak sağlayacağını belirtiyor. Sistemin yürürlüğe girmesiyle hane halkı tasarruflarının artması ve ekonomide daha sürdürülebilir bir büyüme modeli oluşturulması hedefleniyor.