Gundem

Kasten öldürmeden yargılandı: Tahrik indirimiyle yalnızca 18 yıl ceza aldı

Bursa’da çatışma sırasında çatıdan beton parçası atarak Ramadan Bayar’ın ölümüne neden olan Yusuf Aydın, “kasten öldürme” suçundan müebbet hapse çarptırıldı. Mahkeme, haksız tahrik indirimiyle cezayı 18 yıla düşürdü.

10 Ekim 2025 - 13:06 Yağmur Sertkaya 2 dk

Bursa’da çatışma sırasında çatıdan beton parçası atarak Ramadan Bayar’ın ölümüne neden olan Yusuf Aydın, “kasten öldürme” suçundan müebbet hapse çarptırıldı. Mahkeme, haksız tahrik indirimiyle cezayı 18 yıla düşürdü.

BURSA’DA KAN DONDURAN OLAY: ÇATIDAN ATTIĞI BETON PARÇASI CAN ALDI

Bursa’nın Yıldırım ilçesi Samanlı Mahallesi’nde 2024 yılının Ocak ayında yaşanan olayda, çatıdan kavga ettiği kişilerin üzerine beton parçası atan Yusuf Aydın (21), kalabalığın arasındaki Ramadan Bayar’ın (65) ölümüne neden olmuştu.
Yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan Aydın, kasten öldürme suçundan yargılandığı davada müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkeme, “haksız tahrik” indirimi uygulayarak cezayı 18 yıla düşürdü ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

KAVGAYLA BAŞLAYAN OLAY FACİAYLA SONUÇLANDI

Olay, 16 Ocak 2024 tarihinde meydana geldi.
Yusuf Aydın, daha önce otomobilini çalıp kaçtığı Uğur (21) ve Hüseyin Balta (22) kardeşlerle mahallede karşılaştı.
İki taraf arasında çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Tarafların yakınlarının da karıştığı kavgada ortalık karıştı.

Kavgayı evinin çatısından izleyen Yusuf Aydın, “kalabalığı dağıtmak amacıyla” eline aldığı 60 santimetre kalınlığındaki beton parçasını aşağıya attı.
Beton parçası, kavgaya karışanların arasındaki Ramadan Bayar’ın başına isabet etti.

KALBİ İKİ KEZ DURDU AMA KURTARILAMADI

Ağır yaralanan 65 yaşındaki Ramadan Bayar, olay yerinde kalbi durduktan sonra yapılan müdahaleyle yeniden hayata döndürüldü.
Ancak kaldırıldığı Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kalbi ikinci kez durdu ve tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

“BİRİNİ ÖLDÜRMEK İSTEMEDİM”

Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Yusuf Aydın, kasten öldürme suçlamasını reddetti.
Savunmasında, “Kavgayı dağıtmak istedim, kimseyi öldürme niyetim yoktu” diyen Aydın, olay günü darbedildiğini ve ailesini koruma içgüdüsüyle hareket ettiğini söyledi. “Kavgaya karşı tarafın ailesi de karışınca ortamı yatıştırmak için çatıya çıktım. Elime geçen beton parçasını rastgele attım. Ramadan Bayar’a isabet etmiş, çok üzgünüm. Amacım kimseye zarar vermek değildi.”

AVUKAT: “MÜVEKKİLİM ÇARESİZ KALDI”

Sanığın avukatı Dilan Firik, müvekkilinin uzun süredir tehdit edildiğini, olay günü saldırıya uğradığını belirterek şu savunmayı yaptı: “Yusuf Aydın şehir değiştirip Balıkesir’e taşınmıştı. Buna rağmen tehditler devam etti. Olay günü annesinin yanında hakarete uğrayıp darbedildi. Çaresizlik içinde kalabalığı dağıtmak için beton parçasını attı.
Kasten öldürme kastı yoktur.”

MAHKEMEDEN KARAR: 18 YIL HAPİS

Mahkeme heyeti, Yusuf Aydın’ı “kasten öldürme” suçundan önce müebbet hapse mahkûm etti.
Ancak olayda “haksız tahrik unsurlarının bulunduğu” kanaatine vararak cezayı 18 yıl hapse indirdi.
Sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Diğer sanıklar Uğur ve Hüseyin Balta ile kavgaya karışan Ali D., Behçet K., Umut B. ve İsmail K. ise “basit yaralama” suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Olayın geçmişi 2023 Aralık ayına dayanıyor. Yusuf Aydın, tartıştığı Balta kardeşlerin otomobilini çalarak Balıkesir’e kaçmış, daha sonra yakıtı bitince kendini polise ihbar etmişti. Denetimli serbestlikle serbest bırakılan Aydın, bir ay sonra aynı kişilerle yeniden karşılaşınca olay ölümle sonuçlandı.