LİSE EĞİTİMİNDE YENİ DÖNEM Mİ GELİYOR?
Milyonlarca öğrenci ve veliyi yakından ilgilendiren zorunlu eğitim süresi tartışmaları yeniden gündemde.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, lise eğitim süresini kısaltacak yeni düzenlemenin Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’na sunulacağını duyurdu.
Bakan Tekin, hazırlanan raporun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacağını belirterek, “Bir raporumuzu oluşturduk, bunu Kabine Toplantısı’nda Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağız,” ifadelerini kullandı.
LİSE 2 YIL MI OLUYOR?
Bakan Tekin, kamuoyunda “lise eğitimi kısalacak mı?” tartışmalarına da açıklık getirdi.
Türkiye’de halen uygulanan 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminde lise süresinin 4 yıldan 2 veya 3 yıla düşürülmesi üzerinde çalışıldığını ifade etti.
Eğitimde yeni modeller şu şekilde değerlendiriliyor:
2+2 Modeli: Lise eğitiminin 2 yılı zorunlu, 2 yılı isteğe bağlı olacak.
3+1 Modeli: Lise eğitiminin 3 yılı zorunlu, 1 yılı isteğe bağlı olacak.
Tekin, “Aşırı ideolojik yaklaşımlar hariç tutulduğunda, 12 yıllık zorunlu eğitimin süresinin azaltılması yönünde güçlü bir kamuoyu talebi var” diyerek, değişiklik sinyali verdi.
4+4+4 SİSTEMİ DEĞİŞİYOR MU?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mevcut 4+4+4 sisteminin yeniden yapılandırılmasını da gündemine aldı.
Hazırlanan raporda, dünya genelinde eğitim sürelerinin kısalma eğilimi dikkate alınarak Türkiye’nin sistemine dair öneriler yer alıyor.
Bakan Tekin, bu konuda “Raporumuzu tamamladık. Büyük ihtimalle ilk Kabine toplantısında sunum yapacağız” dedi.
Yeni sistemin 2026 eğitim-öğretim yılına kadar hayata geçirilebileceği değerlendiriliyor.
TBMM AŞAMASI VE YASALAŞMA SÜRECİ
Olası değişikliğin hayata geçmesi için Cumhurbaşkanlığı onayının ardından TBMM’de yasal düzenleme yapılması gerekiyor.
Tekin, kararın bu yıl içinde alınabileceğini ancak uygulamanın kanuni düzenlemeyle gerçekleşeceğini vurguladı.
Eğitim uzmanları, sistemin kısalmasıyla birlikte mesleki eğitimin güçlendirilmesi, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilmesi gibi hedeflerin öne çıkacağını belirtiyor.
“AMAÇ, EĞİTİMİ DAHA ESNEK VE VERİMLİ HALE GETİRMEK”
Bakanlık kaynakları, yeni modelin sadece süre değil, müfredat yoğunluğu ve öğrenme kalitesi açısından da yenilikler getireceğini ifade ediyor.
Amaç, öğrencilerin daha az ama daha derin öğrenme deneyimi elde etmesi ve erken yaşta meslek veya yükseköğretim yönelimine fırsat verilmesi olarak gösteriliyor.
(0) Yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!