Ana Sayfa
Gundem

Mehmet Uçum'dan 2028 Seçimi ve Erdoğan'ın Adaylığı İçin Dikkat Çeken Açıklama

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, 2028 seçim tarihi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden adaylığına ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

3 saat önce Adem Demir 2 dk

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, 2028 seçim tarihi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden adaylığına ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, 2028 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden adaylığına ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu. Uçum, seçimlerin 16 Nisan 2028'de yapılmasının "erken seçim" olarak değerlendirilemeyeceğini savunurken, Anayasa'nın ilgili hükümleri kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son kez aday olmasının önünde hukuki bir engel bulunmadığını ifade etti.

"OLAĞAN SEÇİM TARİHİ 7 MAYIS 2028"

Mehmet Uçum, mevcut mevzuata göre genel seçimlerin olağan tarihinin 7 Mayıs 2028 olduğunu belirtti. Son genel seçimlerin 14 Mayıs 2023'te yapıldığını hatırlatan Uçum, yasal düzenlemeye göre seçimlerin beşinci yılın aynı gününden önceki pazar günü gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu nedenle 7 Mayıs 2028 tarihinin seçim günü olduğunu belirten Uçum, önerilen 16 Nisan 2028 tarihinin ise yalnızca üç hafta öne alınmış bir seçim anlamına geldiğini kaydetti.

"BU BİR ERKEN SEÇİM DEĞİL"

Uçum, seçim tarihinin birkaç hafta öne çekilmesinin siyasi anlamda "erken seçim" olarak değerlendirilemeyeceğini savundu.

2023 seçimlerinin de benzer şekilde yaklaşık beş hafta öne alındığını hatırlatan Uçum, 2028 yılında yapılacak olası tarih değişikliğinin de TBMM'nin seçimlerin yenilenmesine karar vermesiyle gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

"TBMM'NİN KARARI YETERLİ"

Anayasa'nın 116. maddesine işaret eden Uçum, Cumhurbaşkanı'nın ikinci görev döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde yeniden adaylık imkanının doğduğunu belirtti.

Uçum, bu hükmün uygulanabilmesi için olağanüstü bir siyasi veya hukuki gerekçeye ihtiyaç olmadığını savunarak, TBMM'nin alacağı kararın tek başına yeterli olacağını dile getirdi.

"ERDOĞAN'IN ADAYLIĞININ ÖNÜNDE HUKUKİ ENGEL YOK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olmasının Anayasa'da açık şekilde düzenlenen istisnai adaylık hükmü kapsamında mümkün olduğunu ifade eden Uçum, bu durumun "anayasal hile" olarak nitelendirilmesini ise doğru bulmadığını söyledi.

Uçum, Anayasa'da yer alan istisnanın hukuki bir düzenleme olduğunu belirterek, bunun olağanüstü şartlara bağlanmadığını savundu.

MUHALEFETE "DEMOKRATİK REKABET" ÇAĞRISI

Açıklamasında muhalefete de seslenen Mehmet Uçum, Cumhur İttifakı'nın 2028 seçimlerinde adayının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ilan ettiğini hatırlattı.

Muhalefetin demokratik yarıştan kaçmaması gerektiğini ifade eden Uçum, "Rekabetten kaçanı seçmen affetmez" değerlendirmesinde bulundu.

Uçum, Türkiye'nin terörle mücadele, savunma sanayisi, enerji yatırımları ve "Türkiye Yüzyılı" hedefleri açısından istikrarlı yönetimin sürdürülmesinin önem taşıdığını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son kez aday olmasının bu süreç açısından önemli olduğunu dile getirdi.