Gundem

Memurların zam pazarlığında çıkmaz!

6,5 milyon memur ve emekliyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri uzlaşmazlıkla sonuçlandı. Memur-Sen Başkanı Yalçın, hakeme başvurmayacaklarını açıkladı.

20 Ağustos 2025 - 20:00 Adem Demir 2 dk

6,5 milyon memur ve emekliyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri uzlaşmazlıkla sonuçlandı. Memur-Sen Başkanı Yalçın, hakeme başvurmayacaklarını açıkladı.

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ SONUÇSUZ KALDI

Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos’ta başlayan süreç sonunda uzlaşmazlıkla tamamlandı. Hükümet ile Memur-Sen arasında zam oranlarında anlaşma sağlanamadı.

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, yaptığı açıklamada sürecin Hakem Heyeti’ne taşınmayacağını duyurdu.

ALİ YALÇIN: “İNİSİYATİF HÜKÜMETTE”

Yalçın, kamu görevlilerinin sorunlarını çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
“Hakem Kurulu’na güvenmiyoruz. Sonuç alabilmek için elimizden geleni yaptık. İnisiyatif hükümettedir, bizim için atılacak adım kalmadı. Mücadele devam edecek.”

HÜKÜMETİN TEKLİFİ

Kamu İşveren Heyeti son teklifinde:

2026’nın ilk yarısı için %11, ikinci yarısı için %7

2027’nin ilk yarısı için %4, ikinci yarısı için %4
zam önerisinde bulundu. Ayrıca taban aylıklara 1.000 TL iyileştirme teklif edildi.

MEMUR-SEN’İN TALEPLERİ

Memur-Sen’in teklifinde ise çok daha yüksek oranlar yer aldı:

2026 için %88, 2027 için %46 zam

2026’da taban aylığa 10 bin TL + %10 refah payı

2027’de taban aylığa 7 bin 500 TL zam

Toplu sözleşme ikramiyesinin 2.925 TL’ye çıkarılması

Aylık 17 bin 600 TL kira yardımı

6,5 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEYECEK

Hakem Heyeti’ne gidilmese de, toplu sözleşme sürecinde alınacak kararlar 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini doğrudan etkileyecek.

HAKEM HEYETİ NEDİR?

11 üyeden oluşan heyetin 6’sı Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. 4 üye Memur-Sen, 1 üye Kamu-Sen tarafından belirleniyor. Bir üye ise yine Memur-Sen’in gösterdiği akademisyenler arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor. Bu nedenle heyetin yapısı uzun süredir sendikalar tarafından eleştiriliyor.