Multimedya Cezaları İçin Sürücüleri İlgilendiren Açıklama

Multimedya cezaları için İçişleri Bakanlığı yeni karar aldı. 27 Şubat 2026’dan sonra kesilen cezalar iptal edilirken uygulamaya geçici ara verildi.

Adem Demir · Editör
15.03.2026 16:07

Araçlarda sonradan takılan görüntü ve ses sistemlerine yönelik uygulanan cezalar, son günlerde çok sayıda sürücüyü ilgilendiren başlıklardan biri haline geldi. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı son açıklamayla birlikte, 27 Şubat 2026’dan sonra bu kapsamda uygulanan cezaların iptal edileceği ve yeni yönetmelik düzenlemesi yapılıncaya kadar yaptırımların durdurulduğu bildirildi. Bu karar, özellikle araçlarında multimedya sistemi bulunan sürücüler açısından doğrudan etkili oldu. 

GÜNDEMDEKİ KARAR NETLEŞTİ

İçişleri Bakanlığı’nın 13 Mart 2026 tarihli açıklamasında, araçlara sonradan takılan görüntü ve ses sistemlerine ilişkin düzenlemenin tarafların görüşleri alınarak yeniden ele alınacağı belirtildi. Bakanlık, trafik güvenliğini etkilemeyecek, açık ve yeknesak bir uygulama için gerekli yönetmelik hazırlanuncaya kadar ilgili hükme bağlı yaptırımların uygulanmasının durdurulduğunu duyurdu. Aynı açıklamada, 27 Şubat 2026 tarihinden itibaren uygulanan cezai yaptırımların da iptaline karar verildiği açıklandı. 

KANUNDA HANGİ CEZA YER ALIYORDU

27 Şubat 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme kapsamında, araçlarda belirtilen şartlara uymayan ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazları ile sürücünün izleme ve kullanma sahası içinde kalan görüntü cihazlarını bulunduran ve kullananlara 21 bin lira idari para cezası verilmesi ve aracın 30 gün süreyle trafikten men edilmesi öngörülüyordu. Ayrıca araçlarda ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde kullananlara 3 bin lira para cezası düzenlemesi de yer aldı. 

UYGULAMAYA GEÇİCİ ARA VERİLDİ

Bakanlık açıklamasına göre burada dikkat çeken nokta, düzenlemenin tamamen kaldırılması değil, yönetmelik netleşene kadar uygulamanın durdurulması oldu. Bu nedenle “multimedya cihazı olan tüm araçlar serbest bırakıldı” şeklindeki yorumlar yerine, mevcut yaptırımların geçici olarak askıya alındığını ve 27 Şubat sonrası kesilen cezaların iptal edildiğini söylemek daha doğru oluyor. Açıklamada, yeni düzenlemenin trafikte seyreden tüm araçlar bakımından tutarlı ve hakkaniyetli şekilde uygulanabilmesi için çalışma yürütüleceği ifade edildi.

SÜREÇ NASIL DEVAM EDECEK

Şu aşamada araç içi multimedya sistemlerine yönelik denetimlerde cezai yaptırım uygulanmayacak. Ancak Bakanlığın yeni yönetmelik çalışmasını tamamlamasının ardından uygulamanın kapsamı yeniden netleşecek. Bu nedenle sürücülerin, araç içi ekran, ses sistemi ve görüntü cihazlarına ilişkin resmi açıklamaları takip etmesi önem taşıyor. Son açıklama itibarıyla, 27 Şubat 2026’dan sonra kesilen multimedya cezaları iptal edilmiş durumda ve ilgili yaptırımlar geçici olarak durdurulmuş bulunuyor.

Yazar Hakkında

Adem Demir

Yazar

Yazar Hakkında

<p>Adem Demir, 1986 yılında Bursa’nın İnegöl ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini doğup büyüdüğü İnegöl’de tamamlayan Demir, genç yaşlardan itibaren teknoloji ve medya alanlarına ilgi duyarak eğitim hayatını bu doğrultuda şekillendirdi.</p><p>Üniversite eğitimini Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Yazılım Bölümü’nde tamamlayan Adem Demir, ardından Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olarak teknik bilgi birikimini işletme disiplinleriyle güçlendirdi.</p><p>2007 yılında Türkiye’nin ilk yerel televizyon kanallarından biri olan <strong>Süper Kanal</strong>’da medya sektörüne adım atan Demir, daha sonra <strong>Genç Gazete</strong> ve <strong>Genç Ajans</strong> bünyesinde görev alarak gazetecilik, ajans haberciliği ve medya yönetimi alanlarında önemli deneyimler kazandı.</p><p>2014 yılı, Adem Demir’in medya kariyerinde bir dönüm noktası oldu. Bu dönemde İnegöl’ün en büyük haber platformunun temellerini attı. Kurduğu güçlü altyapı sayesinde kısa sürede bölgenin en etkili dijital haber markalarından birini oluşturdu. 2014 yılından bu yana <strong>İnegöl Medya A.Ş.</strong> bünyesinde ortak olarak görev yapan Demir, şirketin en önemli markalarından biri olan <strong>İnegöl Online</strong> haber sitesinin yönetim kademesinde aktif rol almaya devam ediyor.</p><p>Medya sektöründeki çalışmalarının yanı sıra sosyal ve sportif alanlarda da etkin bir isim olan Adem Demir, <strong>Mehmet Ege Orhaniye Kadın Voleybol Takımı</strong> ile <strong>Karadeniz Güvenspor</strong> yönetimlerinde görev alarak İnegöl’de sporun gelişmesine katkı sunuyor.</p>

E-posta

(0) Yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yükleniyor…