Promosyon krizine acil yasal düzenleme çağrısı
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, özel sektörde işçilere promosyon verilmemesine sert tepki gösterdi: “Bu işçinin parası ama patron karar veriyor.” Asgari ücret ve komisyon tartışmalarına da değindi.
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, özel sektörde işçilere promosyon verilmemesine sert tepki gösterdi: “Bu işçinin parası ama patron karar veriyor.” Asgari ücret ve komisyon tartışmalarına da değindi.
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, Genel Başkan Ergün Atalay’ın başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndaki hükümet temsilci sayısının düşürülmesi önerisini görüşmek üzere toplandı. Toplantı sonrası açıklamada bulunan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, özel sektörde çalışanların promosyon alamamasına dikkat çekerek acil yasal düzenleme çağrısı yaptı.
Asgari ücret gündemi sürerken Atalay, “Bu işçinin parası ama patron karar veriyor, bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor.” diyerek promosyon krizinin asgari ücret kadar acil bir sorun olduğunu söyledi.
KOMİSYON TARTIŞMASI SÜRERKEN GÜNDEM PROMOSYON
Toplantının ana başlığı komisyon olsa da, Atalay’ın açıklamalarında özel sektör çalışanlarının promosyon sorunu ön plana çıktı.
“İŞÇİNİN PARASINA BAŞKASI KARAR VERİYOR”
Atalay, işçilerin bankadan alınan promosyonlardan yararlanamadığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
"Bu işçinin kendi parası… Ama promosyon alınıyor, patron 'veriyorum' ya da 'vermiyorum' diye karar veriyor. Bu kabul edilemez. Bunun için acilen yasal bir düzenleme yapılmalı."
Atalay, promosyon anlaşmalarında işçinin söz hakkı olmamasının büyük bir adaletsizlik olduğunu vurguladı.
“PROMOSYON SORUNU ASGARİ ÜCRET KADAR ÖNEMLİ”
Promosyon konusunun yalnızca ücret meselesi olmadığını belirten Atalay, çalışanların emeği üzerinden elde edilen bir gelirde devre dışı bırakılmasının ciddi hak kaybı yarattığını söyledikten sonra şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu durum asgari ücret tartışmaları kadar öncelikli bir sorun.”
ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI: “BU ÜCRETLE BİR HAFTA BİLE GEÇİNİLMEZ”
Atalay, açıklamasında asgari ücrete de değinerek mevcut tabelanın yetersiz olduğunu şu sözlerle dile getirdi:
"Bu parayla bir ayı geçirmeyi bırak, bir haftayı bile tamamlayamazsın. Asgari ücretlinin kayıpları karşılanmalı, üzerine refah payı eklenmeli."
Komisyon yapısının değişmesinin tek başına çözüm olmayacağını söyleyen Atalay, önemli olanın kriterlerin adil belirlenmesi olduğunu vurguladı.
“RESMİ YAZI GELMEDEN BİR ŞEY KONUŞMAYACAĞIZ”
Komisyon yapısına dair bakanlıktan bir kararname beklendiğini belirten Atalay, TÜRK-İŞ’in tavrının ancak resmi belge geldikten sonra netleşeceğini ifade ederek şunları söyledi:
“Resmi yazı gelmeden bir şey konuşmayacağız.”
Açıklamaların ardından TÜRK-İŞ yönetiminin gözünü hem promosyon düzenlemesine hem de asgari ücretle ilgili gelecek karara çevirdiği belirtiliyor.