PTT çalışanları iş bıraktı

Bursa’da PTT’de taşeron firmada çalışan kargo emekçileri, Kod 25 ve Kod 46 ile işten çıkarıldıkları iddiasıyla iş bırakma eylemi yaptı.

Yağmur Sertkaya · Muhabir
15.01.2026 14:29

Bursa’da PTT bünyesinde taşeron firma üzerinden çalışan kargo emekçileri, Kod 25 ve Kod 46 gerekçe gösterilerek işten çıkarıldıkları iddiasıyla iş bırakma eylemi yaptı. Nilüfer Kargo yerleşkesinde toplanan çalışanlar, işe iade ve haklarında uygulanan kodların kaldırılmasını talep etti.

İşten çıkarılan çalışanlar adına yapılan açıklamada, Volkan Uzun, Lokman ve Celil Baban’ın hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldığı öne sürüldü. Açıklamada, ATS kayıtları ve müşteri beyanları bulunmasına rağmen savunmalarının dikkate alınmadığı ifade edildi. Çalışanlar, bu sürecin yalnızca kendileriyle sınırlı kalmayacağını, ilerleyen süreçte başka çalışanların da benzer gerekçelerle işten çıkarılabileceğini belirterek eylemin bu nedenle gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Eyleme, PTT-SEN sendikası avukatlarından Lütfi Sabri Batıban ile sendika temsilcileri de destek verdi.

“AKŞAMA KADAR ÇALIŞTIRILIP KOD 25’TEN İŞTEN ÇIKARILDIK”

İşten çıkarılan çalışanlardan Celil Baban, yaşanan süreci şu sözlerle anlattı:

“Ben Celil Baban. 2013 yılından beri bu kurumda çalışmaktayım. Dün tarafıma gelen haberle işten çıkışımız verildi. Kod 25 gerekçe gösterilerek tazminatsız şekilde işten çıkarıldık. Akşama kadar çalıştırıldıktan sonra işten çıkartıldık. Bize yöneltilen suçlama hırsızlık. Ancak müşteri beyanları ve ATS kayıtlarıyla bu iddiaları çürütmemize rağmen işten çıkarıldık. Sadece ben değil, iki arkadaşım daha var. Ayrıca beş arkadaşımız hakkında da soruşturma yürütülüyor. Nilüfer Kargo olarak sorunlarımız çözülene kadar kontak kapatma eylemi yapıyoruz. Talebimiz işe iademiz ve Kod 25'in kaldırılmasıdır.”

“TAZMİNAT VERMEMEK İÇİN UZUN YILLAR ÇALIŞANLAR TASFİYE EDİLİYOR”

Bir diğer işten çıkarılan çalışan Volkan Uzun ise Kod 46 gerekçesiyle işten atıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"İsmim Volkan Uzun. PTT kurumunda yaklaşık on yıldır çalışıyorum. Bu süreçte yoğun dönemler yaşadık ancak son iki haftalık süreç, benim için en zor dönem oldu. Kod 46 gerekçesiyle tazminatsız olarak işten çıkarıldık. Savunmamızı yapmamıza rağmen böyle bir sonuç beklemiyorduk. PTT'nin parça başı sistemine geçmeye hazırlandığını görüyoruz. Tazminat ödememek için on yıl ve üzeri çalışan, tazminatı yüksek olan personelin işten çıkarıldığını düşünüyoruz. Biz ilk üç kişi olduk ama bunun devamı gelecektir."

Uzun, amaçlarının yalnızca kendi durumları olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Eğer bunun önüne geçemezsek, diğer arkadaşlarımız da masa başında hazırlanan sözleşmelere dayanarak işten çıkarılacaktır. Bugün buradayız çünkü tek amacımız işe geri dönmektir. Kod 46'nın kaldırılması ya da başka bir çözüm bizim için kabul edilebilir değildir. Haksız yere işten çıkarıldık ve bu durum geleceğimizi etkiliyor.”

İŞE İADE SAĞLANANA KADAR EYLEM SÜRECEK

Çalışanlar, şirket yetkilileri ile PTT yetkililerinin bir araya gelerek işe iadelerinin sağlanmasını talep ederken, talepler karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti.

Kaynaklar: IHA

Yazar Hakkında

Yağmur Sertkaya

Muhabir

Yazar Hakkında

<p>2002 yılında Kütahya’nın Domaniç ilçesinde dünyaya geldi. Eğitim yolculuğunu İstanbul’da sürdüren Sertkaya, 2020-2024 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde aldığı lisans eğitimiyle mesleki temelini güçlendirdi. Bununla birlikte, 2021’den itibaren İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi AUZEF Sosyoloji Bölümünde öğrenimine devam ederek toplumsal dinamiklere dair bakışını derinleştirdi.</p><p><br>Gazetecilikteki ilk adımlarını üniversite bünyesinde yayımlanan İletim gazetesi ile atan Sertkaya, 2022-2024 yılları arasında muhabir ve editör olarak görev aldı. 2023 yılında Areda Araştırma Şirketi’nin Kurumsal İletişim departmanında edindiği deneyim, aynı yıl Örnek Haber bünyesinde sürdürdüğü muhabirlik ve editörlük çalışmalarıyla birleşerek kendisine farklı mecralarda söz söyleme imkânı sundu.<br>Televizyon haberciliğine 2023-2024 döneminde AGRO TV ile adım atan Sertkaya, sektörel programların içerik geliştirme süreçlerinde aktif rol üstlendi.</p><p><br>2024 yılında sosyal medya alanında deneyim kazanmak amacıyla Nedersinizcom Instagram projesinde sosyal medya asistanlığı yaptı. 2025 yılına gelindiğinde ise Envanter Haber internet gazetesinde editör olarak görev aldı; aynı zamanda TikTok, Instagram ve X platformları için özgün içerikler üreterek dijital yayıncılık alanındaki varlığını pekiştirdi.</p><p><br>Ulusal basında geçen yoğun yılların ardından, lise öğrenimini tamamladığı Bursa’nın İnegöl ilçesine dönerek yerel basında meslek yolculuğunu sürdürmeye başladı. Bugün, İnegöl Online bünyesinde hem ulusal hem yerel düzeyde edindiği deneyimleri bir araya getirerek, gazetecilikte kalemin gücünü ve insan hikâyelerinin değerini ön plana çıkarmaktadır.</p>

E-posta

(0) Yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yükleniyor…