Said'i Nursi'ye anıt mezar yapılsın
AK Parti'den şimdi de Nur açılımı... AK Parti; Nur Hareketi'nin öncüsü Said-i Nursi için anıt mezar önerisinde bulundu.
AK Parti'den şimdi de Nur açılımı... AK Parti; Nur Hareketi'nin öncüsü Said-i Nursi için anıt mezar önerisinde bulundu.
AKP İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, Nur Hareketinin öncüsü Said-i Nursinin mezarının nerede olduğunun açıklanmasını ve iade-i itibarını istedi.
Said-i Nursinin fikirleriyle milyonlarca insanı etkilediğini, eserlerinin tüm dünyada 170 dile çevrildiğini söyleyen Hasgür, önerisinde şöyle dedi:
Böyle bir fikir adamının mezarının nerede olduğu bile belli değil. Said-i Nursiyi mezarında bile rahat bırakmayan 27 Mayıs 1960 cuntasından hala hayatta olanlar var. Kültür Bakanlığı derhal harekete geçmeli ve mezarının nerede olduğunu ortaya çıkarmalı. Tıpkı Adnan Menderes ve Turgut Özal gibi Said-i Nursi için de bir anıt mezar yapılmalı. Nasıl onların mezarlarını ziyaret edebiliyorsak Said-i Nursinin mezarını da ziyaret edebilelim. Devletin Sadi-i Nursiye yaptığı haksızlıkların telafisi için bu adımın atılması gerekiyor dedi.
Said-i Nursi dışında, ailesinin talep etmesi durumunda Nazım Hikmet için de anıt mezar yapılmasını öneren Hasgür, Biz bu ülkede yaşayan herkes için demokrasi istiyoruz dedi.
ASKER MEZARINI BİLİNMEYEN BİR YERE NAKLETTİ
Saİd-İ Nursî, 1876da Bitlisin Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünde doğdu. Çocukluğunda çevresindeki medreselerde eğitim gördü. Dönemin İslam uleması tarafından zamanın en iyisianlamına gelen Bediüzzaman lakabı ile anıldı.
1. Dünya Savaşı yıllarında doğu cephesinde gönüllü alay komutanı olarak hizmet etti. Savaş esnasında yaralanıp 2,5 yıl Rusyada esir kaldı. 1925 yılında Vanda eğitim faaliyetlerinde bulunurken, o sırada meydana gelen Şeyh Said hareketi sebebiyle, tedbir olarak önce Burdura, ardından Ispartaya gönderildi. Burada 8 yıl kaldı. Risale-i Nur isimli Kuran tefsirinin çoğu bölümlerini burada yazdı.
Eserleri ve fikirleri sebebiyle Eskişehir Mahkemesine sevk edildi. Sürgüne gönderildiği Kastamonuda eserlerini yazmaya devam etti. 1943te Denizli Mahkemesine, 1948de Afyon Mahkemesine sevk edildi. Mahkemeler beraatla neticelendi. 1950de çok partili hayata geçildiğinde dini hak ve hürriyetler genişledi.
Bediüzzaman, bu dönemde eserlerini matbaalarda bastırdı. 23 Mart 1960ta Şanlıurfada vefat etti. 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra dönemin askeri yönetimi mezarını bilinmeyen bir yere nakletti.