Sigara içenler dikkat! Yeni sınırlamalar geliyor!
Sağlık Bakanlığı sigara kullanımına yönelik yeni düzenleme hazırlıyor. Taslakta açık alan yasağı, 5 metre kuralı ve kış bahçeleri dikkat çekiyor.
Sağlık Bakanlığı sigara kullanımına yönelik yeni düzenleme hazırlıyor. Taslakta açık alan yasağı, 5 metre kuralı ve kış bahçeleri dikkat çekiyor.
Sigara kullanımına ilişkin mevcut kuralların kapsamını genişletebilecek yeni bir çalışma gündemde. Sağlık Bakanlığı, tütün kullanımını azaltmak ve özellikle çocuklarla sigara kullanmayan vatandaşların tütün dumanına maruz kalmasını önlemek amacıyla yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Henüz taslak aşamasındaki düzenlemede açık alanlardan bina girişlerine kadar birçok yeni kural yer alıyor.
Taslak çalışmanın hayata geçirilmesi halinde sigara kullanımına ilişkin kuralların uygulandığı alanların kapsamı genişleyebilecek.
AÇIK ALANLARA YENİ KISITLAMA
Taslakta dikkat çeken başlıklardan biri açık alanlarda sigara kullanımının sınırlandırılması.
Park, bahçe, çocuk oyun alanı ve plaj gibi vatandaşların yoğun olarak bulunduğu bölgelerde tütün ürünlerinin kullanımına yeni kısıtlamalar getirilmesi gündemde.
Düzenlemeyle özellikle çocukların ve sigara kullanmayan vatandaşların pasif içiciliğe maruz kalmasının azaltılması hedefleniyor.
GİRİŞLERDE 5 METRE KURALI
Yeni düzenlemede kamu binaları, alışveriş merkezleri ve restoranların girişleri için de bir mesafe şartı üzerinde duruluyor.
Taslağa göre söz konusu yapıların ana giriş kapılarından itibaren en az 5 metre içerisinde sigara içilmemesi planlanıyor.
Bu uygulamayla kapı önünde oluşan sigara dumanının bina içerisine ulaşmasının ve giriş-çıkış yapan kişilerin dumana doğrudan maruz kalmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
KIŞ BAHÇELERİ KAPALI SAYILABİLİR
Mevcut uygulamadaki açık ve kapalı alan ayrımının da yeniden ele alınması planlanıyor.
Üzeri veya çevresi açılıp kapanabilen tenteli bölümler ile işletmelerde bulunan kış bahçelerinin kapalı alan kapsamında değerlendirilmesi gündemde.
Düzenleme bu haliyle yürürlüğe girerse söz konusu bölümlerde de sigara kullanımına izin verilmeyecek.
MARKETLERDE SİGARA GÖRÜNMEYECEK
Taslak çalışma, tütün ürünlerinin satış noktalarındaki görünürlüğüne ilişkin değişiklikleri de içeriyor.
Market ve benzeri satış noktalarında sigara ile diğer tütün ürünlerinin müşterilerin doğrudan görebileceği şekilde sergilenmesine yönelik yeni kurallar getirilmesi planlanıyor.
Özellikle kasa arkalarında bulunan tütün ürünlerinin görünürlüğünün azaltılması üzerinde duruluyor.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu da daha önce tütün ürünlerinin tamamen yasaklanmasından ziyade toplumdaki görünürlüğünün azaltılmasına yönelik çalışmaların önemine dikkat çekmişti.
18 YAŞ ALTI DENETİM ARTACAK
Çocuk ve gençlerin tütün ürünlerine erişiminin engellenmesi de çalışmanın başlıkları arasında bulunuyor.
18 yaşından küçüklere tütün ürünü satışını engelleyen mevcut kuralların daha sıkı uygulanması ve denetimlerin artırılması planlanıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışma henüz taslak aşamasında bulunuyor. Bu nedenle gündemdeki maddeler şu anda yürürlüğe girmiş yeni yasaklar değil. Düzenlemenin kapsamı ve uygulanacak kesin kurallar çalışmalar tamamlandıktan sonra netleşecek.