Yollar kan gölü! 776 ocağa ateş düştü
İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre 2026'nın ilk 5 ayında meydana gelen 266 bin 453 trafik kazasında 776 kişi hayatını kaybetti, 144 bin 101 kişi yaralandı.
İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre 2026'nın ilk 5 ayında meydana gelen 266 bin 453 trafik kazasında 776 kişi hayatını kaybetti, 144 bin 101 kişi yaralandı.
İçişleri Bakanlığı, 2026 yılının ilk 5 ayına ilişkin trafik kaza verilerini açıkladı. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, Ocak-Mayıs döneminde ülke genelinde meydana gelen 266 bin 453 trafik kazasında 776 kişi hayatını kaybetti, 144 bin 101 kişi ise yaralandı.
Mayıs ayında yaşanan trafik kazaları ise son ayların en yüksek can kaybı istatistiğini ortaya koydu. Bir ay içerisinde meydana gelen 56 bin 289 trafik kazasında 210 kişi yaşamını yitirirken, 36 bin 22 kişi yaralandı.
KAZALARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ SÜRÜCÜ KUSURUNDAN
Resmi verilere göre, yılın ilk 5 ayında meydana gelen kazaların önemli bir bölümü sürücü hatalarından kaynaklandı. Toplam 109 bin 782 kazada sürücü kusuru tespit edilirken, 9 bin 837 yaya da kazalara karıştı. Ayrıca 640 kaza araç içerisindeki yolcuların kurallara uymaması nedeniyle meydana geldi.
Kazaların başlıca nedenleri arasında hız kurallarına uyulmaması öne çıktı. Araç hızını yol, hava ve trafik şartlarına göre ayarlamayan sürücüler nedeniyle 40 bin 914 kaza meydana geldi. Aşırı hız nedeniyle 615, kırmızı ışık ihlali nedeniyle 2 bin 436, hatalı şerit değiştirme nedeniyle ise 8 bin 584 kaza yaşandı.
Ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan 531 sürücünün alkollü olduğu belirlendi. Ayrıca taşıt giremez işareti bulunan alanlara giren 3 bin 757 sürücü ile geçme yasağını ihlal eden bin 447 sürücünün de kazalara neden olduğu kaydedildi.
MİLYONLARCA CEZA KESİLDİ
Denetimlerde kuralları ihlal eden sürücülere ve yol kullanıcılarına cezai işlem uygulandı. İlk 5 aylık dönemde 1 milyon 979 bin 217 sürücüye çeşitli trafik ihlalleri nedeniyle ceza kesildi.
Kent güvenlik yönetim sistemleri ve elektronik denetim sistemleri aracılığıyla tespit edilen ihlaller nedeniyle ise 9 milyon 795 bin 250 araç plakasına işlem yapıldı.
Aynı dönemde 80 bin 35 alkollü sürücü yakalanırken, 921 bin 261 araç da çeşitli nedenlerle trafikten men edildi. Kurallara uymayan bin 718 yayaya ve 37 bin 683 yolcuya da cezai işlem uygulandı.
BURSA'DA 20 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Trafik kazalarının bilançosu büyükşehirlerde de dikkat çekti. Resmi verilere göre yılın ilk 5 ayında Ankara'da 51, İstanbul'da 57, İzmir'de 30 ve Bursa'da 20 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti.
Bursa'da yalnızca Mayıs ayında 951 yaralamalı trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 6 kişi yaşamını yitirirken, bin 502 kişi yaralandı.
Ocak-Mayıs döneminde ise kent genelinde 3 bin 928 yaralamalı trafik kazası yaşandı. Bu kazalarda 20 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 240 kişi yaralandı.
Bursa Emniyet Müdürlüğü, sürücülerin kendi aralarında anlaşarak tutanak tuttuğu maddi hasarlı kazaların açıklanan verilere dahil edilmediğini bildirdi.