Boşnaklardan Akça’ya İstişare Ziyareti

#İnegöl |
27 Nis 2016 / Çar 14:04

Kısa süre önce Olağan Kongresini gerçekleştirerek yeni Başkan ve yönetimini belirleyen İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, protokol ziyaretleri kapsamında Kaymakam Ali Akça’yı ziyaret ederek istişarelerde bulundular.

İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Şefik Memiş ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, protokol ziyaretlerine dün Kaymakam Ali Akça’dan başladılar. Ziyarette konuşan Memiş, 2 yıldır ülke genelinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle iptal edilen Pita Şölenini bu sene Ramazan ayının ardından gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.

 

MİSYONUMUZ BELLİ

Kongrenin ardından protokol ziyaretlerine başladıklarını belirten İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Şefik Memiş, “Derneğimiz 1994 yılında kuruldu. Savaş esnasında kurulduğu için yardıma kurulu bir derneğiz. Folklor ekibimiz var, tiyatro derneğimiz var… İnegöl’de aşağı yukarı 10-15 bin Boşnaktan bahsediliyor. Arkadaşlarımızla beraber İnegöl’ümüze faydalı olmaya çalışıyoruz. Bunun haricinde 2 yıldır ülkemizde yaşanan sıkıntılardan dolayı pita yapamıyoruz. Bu yıl bir aksilik yaşanmazsa Ramazan ayı sonrasında yapmayı düşünüyoruz” dedi.

 

“İLK GIYABİ CENAZE NAMAZIMI BOŞNAKLAR İÇİN KILDIM”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Kaymakam Ali Akça ise; “Bosna Hersek’in benim için ayrı bir yeri vardır. 1994 yılında kurulmuş yardım amaçlı bir dernek… 1994 yılından özellikle bahsedilmesinin sebebi, Bosna Hersek’in içerisinde bulunduğu o dramın Bosna’ya yaşattıkları. İnegöl’deki Bosnalılar olarak yardımı esas alan bir kuruluş amacıyla kurulduğunu ifade ettiler. Bu da bana o yılları tekrar hatırlattı. Benim hayatta ilk kıldığım gıyabi cenaze namazı Bosna Hersek’te hayatını kaybeden o kardeşlerimiz içindir. İstanbul’daydım, bir Cuma namazından çıkmıştım. İlk gıyabi cenaze namazımı o zaman kıldım ve ardından Bosna Hersek’in amblemini uzun süre yakamda taşıdım. Bosna’yı görmek İnegöl’e geldikten sonra nasip oldu. Gördüğüm en güzel memleketlerden bir tanesidir. Gerek insanıyla gerek tabiatıyla gerek doğasıyla gerek tarihiyle beni büyüledi. O güzel memleketin insanlarına teşekkür ediyorum, Bosna’ya selam söylüyorum. Ha Türkiye’desiniz ha Bosna Hersek’tesiniz. Orada böyle bir gerçek var” ifadelerini kullandı.