“Bütünşehir’le U Belgesi sorunumuz kalkıyor”

#İnegöl |
 :

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Servisçiler arasında yaşanan U Belgesi sorunuyla ilgili açıklama yapan İnegöl Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, 25 Nisan 2014 tarihinde yapılacak UKOME toplantısının ardından, verilecek güzergah belgeleriyle sorunun tamamen ortadan kalkacağını belirtti.

30 Mart yerel seçimlerinin sona erdiğini belirten Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, “Seçimler öncesinde araçlarımızın Bursa’ya giriş – çıkışlarıyla ilgili problemler yaşamıştık. Şuanda herhangi bir sıkıntı yok. Nisan ayının 25’inde Bursa Ulaşım Koordinasyon Merkezleri (UKOME) toplanacak. Ayın 25’inden sonra sorunun tamamen çözüleceği şeklinde bize söylemlerde bulunuyorlar. Bursa ve ilçelerinde gerekli düzenlemeler yapılacak. İnegöl-Bursa arası çalışan araçlar var. Şehir içinde toplu ulaşımda çalışan araçlar var. Bunlarla alakalı bütün düzenlemeyi, Bursa Ulaşım Toplu Taşım İşletmeciliği Turizm Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi (BURULAŞ) yapacak. Öyle tahmin ediyorum ki, bizi de bu toplantıya davet ederler ve fikirlerimizi alırlar” dedi.

Şuanda Servis araçlarının Bursa’ya rahat rahat gidip geldiklerini bildiren Bahattin Korkmaz,  “Sadece güzergah belgesiyle ilgili ufak bir sorun var. Her ne kadar Büyükşehir’e de bağlansak da, sonuçta güzergah belgelerinin Bursa’ya gidip gelen araçlarla alakalı verilmesi gerekiyor. Kimse Bursa’ya kafasına göre girip çıkamaz. Bursa’da güzergah belgelerini verecekler. O güzergah belgeleriyle nereye gideceğini, Bursa Büyükşehir Belediyesi tespit edecek. Bu güzergah belgeleri de 25 Nisan’da yapılan toplantının ardından kararlaştırılacaktır. Artık bütünşehir olduk. Bununla alakalı bir düzenlemeye gidilecek. Çünkü, biliyorsunuz trafik sorunu dünyada bir sorun. Sadece İnegöl’de veya Bursa’da bir sorun değil. Yumuşak bir geçişle ben bu işin tamamen hallolacağına inanıyorum. Şuan Bursa’ya girişte trafikçiler durduruyor ama henüz UKOME toplanmadığı için güzergah belgesi alma gibi bir şansımız yok. Çünkü daha net oturan bir şey yok. Bursa’ya bağlanalı henüz 1 hafta oldu. bu ay sonuna kadar sorunun tamamen çözüleceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Kaymakamlık “Kuraklık Rejimi” İlan Etti

-Göletlerden, Suya En Çok İhtiyacı Olan Ürünler Sulanacak-

Bu yıl kış mevsimindeki yetersiz yağışlar nedeniyle, Türkiye genelinde olduğu gibi İnegöl’de de yaşanan kuraklıktan, insanların ve tarımsal ürünlerin az zararla kurtulmasını sağlamak amacıyla Kaymakamlık, ‘Kuralık Rejimi’ ilan etti. Kuraklık nedeniyle Kurşunlu, Eymir ve Halhalca göletlerindeki su seviyesinin yüzde 40’ların altına inmesi sonucunda, ürününe göre sulama yapılması noktasında karar alındı.

Kaymakam Ali Akça’nın Başkanlığında, dün Kaymakamlık toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Uğur Baş, DSİ 1. Bölge Müdür Yardımcısı Şahin Cengiz, DSİ İşletme Bakım Şube Müdür Yardımcısı Şaban Efe, İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru katıldı.

Yapılan toplantının ardından basın açıklaması yapan Kaymakam Ali Akça, 3 gölet de yaşanan su sıkıntısı nedeniyle Kurşunlu, Eymir ve Halhalca bölgesindeki sulamayla alakalı karar aldıklarını bildirdi.

29 BİN HEKTARLIK ALANDA TARIM YAPILIYOR

İnegöl’ün sanayi şehri olduğu kadar aynı zamanda da bir tarım şehri olduğunu belirten Kaymakam Ali Akça, “Toplam arazimizin yaklaşık 29 bin hektarlık kısmında tarımsal üretim yapılmakta. Ciddi tarım girdisi var. Meyvecilik alanında iyi durumdayız. Çilek İnegöl’de bolca yetiştirilen ürünlerden. Sebze üretimimiz var. Ayçekirdeği üretimimiz var. Tarımsal üretime yönelik olarak da sulama dediğimiz olgu, modern üretim ve modern sulama teknikleri de İnegöl’de kullanılmakta” dedi.

YAĞIŞLAR AZ OLDU

Bu yıl yağmur rejiminde ciddi bir azalma yaşadığına dikkat çeken Akça, “Devlet su işlerinin İnegöl uhdesinde koordine ettiği yönlendirdiği 3 tane göletimiz var. Halhalca, Eymir ve Kurşunlu göleti. Bu göletlerin çevresindeki köylerimiz kooperatif şeklinde örgütlenerek, ürünlerinin bulunduğu arazileri buralardan suluyor” diye konuştu.

ÜRÜNÜNE GÖRE SULAMA

Geçtiğimiz yıllara göre yağmur azalmasından dolayı göletlerde ciddi su eksikliğinin olduğunun altını çizen Akça, “Halhalca göletinden sulanan arazi miktarı az olduğu için, bu sene sıkıntı gözükmüyor. Göletlerdeki suların, suya en çok ihtiyaç duyan ürünlere yönelik kullanması şeklinde bir karar aldık. 3 göletin bulunduğu bölgelerde ciddi çilek üretimi yapılmakta. Yine meyve üretimi yapılmakta. Bu ürünlerimizi yeterince sulayacağız. Ama bunun haricinde sulandığında ürün miktarı artabilecek ürünler var, sulandığında ürün miktarı stabil kalabilecek ürünler var. Dolayısıyla suya en fazla ihtiyaç duyan çilek ve meyve üretimine yönelik bir karar aldık. Arkadaşlarımız, bu kararları uygulayacaklar. Buğday susuz ortamda da yetişir” şeklinde konuştu.

GÖLETLERDEKİ SU MİKTARINDA CİDDİ AZALMA GÖRÜLDÜ

3 gölette de su miktarının yüzde 40’ın altına indiğini vurgulayan Akça, “Geçen sene sulanan arazi miktarı ile bu sene sulanan arazi miktarı arasında, buna uygun olarak bir azalışa gitmek durumundayız. Buradaki ana stratejimiz, suya en ihtiyaç duyan ürünlerin sulanması, suya ihtiyaç duyulmayan ürünleri olan vatandaşların, ürünlerini bu göletlerden sulamaması arzu ediliyor. Cenab-ı Hakkın rahmetini eksik etmemesi, duamızı bu arada yineliyoruz. Çünkü son zamanlarda küresel ısınmadan dolayı bir takım doğa farklılıkları yaşandığı bilinir. Kar yağışı bu sene çok az yaşandı. Arzu edilen seviyede olmadı. İnşallah bu sezon ürünlerimize sıkıntı oluşturmadan sulama işlemlerini yaptıracağız. Modern sulama tekniklerini olabildiğince uygulamak lazım. İnegöl’de nispeten modern tarıma yönelik dönüşümler yapılmış. Kapalı devre sulama sistemleri var. Vahşi sulama denilen olguyu çiftçimizin artık hayatından çıkarması lazım. Neticede vahşi sulamanın çiftçiye faydadan çok daha zararı oluyor. Aldığımız karar, bu sezona yönelik fakat yağışlara göre rejimin uygulanıp uygulanmayacağı gözlemlenecek” ifadelerini kullandı.

KURŞUNLU’YA SU KAYNAĞI DESTEĞİ

Kurşunlu göletine su kaynağı takviyesi sağlama noktasında Büyükşehir Belediyesinin bir çalışmasının olduğunu duyuran Kaymakam Akça, “2014 Mayıs ayına kadar bu çalışma yetişirse, Kurşunlu bölgesinde bir sıkıntı yaşamayacağız. İnegöl’ün diğer bölgelerinde su sıkıntısının yaşanmayacağını düşünüyoruz. İnegöl zaten yeşil bir ilçe, su kaynakları olan bir ilçe” dedi.