“Çek Yasası Yeniden Gözden Geçirilmeli”

#İnegöl |
04 Mar 2017 / Cmt 13:18

İnegöl Genç İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Özdemir, Türkiye Bankalar Birliği’nin son değerlendirmesinde ortaya çıkan sonucun iş dünyasının yaşadığı sıkıntıyı bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

İGİAD Başkanı Hakan Özdemir, geçen hafta Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklanan çek raporunda karşılıksız çek konusunda yaşanan sıkıntının boyutlarının bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

 

OLAN İŞADAMINA OLUYOR

Özdemir, hükümetten çeklerin veriliş konusunda yeni düzenleme yapmasını beklediklerini söyleyerek, “Açıkça eskiden çek almak bazı prosedürlere tabiydi fakat şimdi işler değişti. Çek almak kolaylaştı ve bu konuda hiçbir ehli olmayan insanlar da çek almaya başladı. Bankalar yaprak başına bin 400 TL ödeyerek üstündeki sorunu atıyor fakat çek miktarı büyük olunca da olan işadamına oluyor” dedi.

 

2,1 MİLYON LİRALIK ÇEK İBRAZ EDİLDİ

Özdemir yapılan açıklamada, Ocak ayında karşılıksız çek adedi yüzde 44, tutarı ise yüzde 30 oranında artış gösterdiğini söyledi. Yine verilere göre 2017 yılının ilk ayında bankalara ibraz edilen çeklerin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,8 oranı olarak 2,1 milyon lira olduğunu belirtti.

 

BURSA, TÜRKİYE 3’ÜNCÜSÜ

Özdemir, bu çeklerin parasal tutarının da yüzde 52 artarak toplam 69 milyar liraya ulaştığını ve iller bazında da Bursa’nın ödenmeyen çek ve senetler sıralamasında Türkiye 3. olduğunu ifade etti.

 

HÜKÜMET BU KONUYA EL ATMALI

Özellikle İnegöl’ün ülke ekonomisine sağladığı katkının ve yaptığı ihracatın ortada olduğunu fakat bu durumda da yine İnegöl’ün bu işte büyük sorunlarla karşılaştığını söyleyen Özdemir, “Karşılıksız çeke öngörülen hapis cezası ve çek alımında gereken şartların yeniden düzenlenmesinin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Rakamlar ortada ve maalesef iyi niyetle iş yapmaya çalışan arkadaşlarımız art niyetli kişilerin sistemdeki açıklardan yararlanması nedeniyle zor durumda kalıyor. Bu konuda hükümetimizin bakanlık aracılığıyla ivedilikle sorunu çözmelerini bekliyoruz” diye konuştu.