Doktorlar Açıklamayı Yaptı

#İnegöl |
 :

Türkiyenin 5.yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ömer Özkan, Türkiyede ilk defa alt ve üst çene naklini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye'de 5.'si Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan yüz nakli beş saatlik hazırlığın ardından saat 07.30'da başlayıp saat 14.30'da sona erdi. Muğla'nın Ula ilçesi Akyaka beldesinde denizde boğulduktan sonra kaldırıldığı Muğla Yücelen Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın (42) yüzü Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayan ve 2007 yılında silahını temizlerken av tüfeğinin ateş alması sonucu yaralanarak yüzünde büyük hasar oluşan Recep Sert'e (27) nakledildi. Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin nakli tamamlanmasının ardından basın açıklaması yapıldı.Akdeniz Üniversitesi Senato Salonu'nda yapılan toplantıya AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Geçici, AÜ Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Ünal, AÜ Hastanesi Organ Nakli Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Koçak, AÜ Hastanesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan, Prof. Dr. Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim üyesi Necmiye Hadimioğlu, AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğreti Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, İstanbul Üniversitesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topalan, Acıbadem Fulya Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Ferit Demirkan katıldı.
 
"ORGANLARINIZI BAĞIŞLAYIN"
 
Prof. Dr. Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin 2010 yılında ilk çift kol naklinin, arkasından 2012 yılında ilk rahim naklini, daha sonra ilk yüz naklini ve şimdi de beşinci yüz naklini gerçekleştirerek yeni bir başarıya imza attıklarını söyledi. Ekibin bu operasyonda ilk defa alt ve üst çene naklini gerçekleştirerek başarıya imza attıklarını kaydeden Prof. Dr. Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi'nin başarılarının yurt dışında da olumlu bir şekilde yansıdığını ifade etti. Prof. Dr. Kurtcephe, "Kucza'nın ailesine ve ülkesine şahsım ve ülkem adına teşekkürü borç biliyorum. İnsanlarımıza bir daha çağrıda bulunmak istiyorum. Organlarınızı bağışlayınız. Toprağa bağışlayacağınıza, insanlara bağışlayın. Bunu yaptığımız takdirde daha mutlu daha Güneşli ülke haline geliriz" şeklinde konuştu.
 
"GÜLE OYNAYA NAKİL YAPTIK"
 
Beşinci yüz naklini güle oynaya yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan ise, "Bundan bir yıl önce yine böyle bir basın toplantısı düzenlemiştik. Hemen hemen aynı şeyleri söyleyeceğim. Bize bu imkanı sağlayan üniversite yönetimine, değerli hocalara, Sağlık Bakanlığı'nın biz her türlü desteği sağlayan ilgili birimlere teşekkür ediyorum. Tüm ekibimizle buradayız, tek yapılacak iş değil, önceki vakada söylemiştim, çok zevkli oldu diye. Bu ölçüde büyük bir oranda ameliyat boyutu olan bu hastaların ameliyatında bu hastaların ameliyatını zevkli şekilde yapabiliyorsanız hakikaten daha mutlu oluyorsunuz. Her kese çok teşekkür ediyoruz" dedi.
 
TÜRKİYE'DE ÇİFT ÇENE NAKLİ İLK KEZ YAPILIYOR
 
Bundan önceki yüz naklinin de bizim için oldukça komplike ve hala dünyada örneği olmayan bir vaka olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Kulağını, saçının büyük kısmını, tüm yüzünü içeren bir nakildi. Ama burada biraz farklı durum var. Hem üst, hem de alt çenesinin beraber taşınması ve bunun yapılması biraz daha zor. Her birinin ayrı ayrı getirilmesi çok büyük problem değil bizim için, ama bunun belli bir harmoni içerisinde nakledilmesi ve canlı bir şekilde nakledilmesi bizim için çok önemli" dedi.
 
Dünyada sayılı bir şekilde yapılan nakil olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, şunları kaydetti: 
 
"Bu her halde ikinci ya da üçüncü bir vaka. Sonuçta bir rekonstrüksiyon bu. Hem hastanın görüntüsünü düzenleme açısından, hem de yemesini içmesini düzenlemek açısından önemli bir ameliyattı. Türkiye'de çift çene nakli ilk defa yapılıyor."
 
ALTI HAFTA SONRA KULLANABİLECEK
 
Hastanın çenesini 6 hafta sonra kullanabileceğini, ancak hissetmesinin bir veya iki yılı bulacağını ifade eden Prof. Dr. Özkan, "Çok hızlı oldu. Biz her halde bu konuda oldukça ustalaştık. Çok rahat yapıyoruz. Dün akşam 5'te başladık, 24 saat geçmeden karşınızdayız. Ekip de artık çok kuvvetli. Çok rahat bir şekilde her şeyi planlayıp hastanın dokusunun nakledilmesi, İzmir'den getirilmesi ve Sağlık Bakanlığı'nın, üniversitenin imkanlarının sunulması bize çok büyük imkanlar sağlıyor" dedi.
 
Yabancı birinin organlarını bağışlamasını örnek bir Hadise olarak değerlendiren Prof. Dr. Özkan ikinci yüz naklinin de yabancı bir donörden alındığını hatırlattı.Türkiye'de ikinci defa yabancı bir donörden organ nakli yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Özkan naklin çok zevkli geçtiğini belirtti. Prof. Dr. Özkan, "Bu ameliyatlar zor ameliyatlardır, genelde stres altında yapılıyor. Ama bizim ameliyatlar oldukça zevkli geçti, konuşa konuşa, bir şeyleri paylaşıyoruz. Hiç stres olmadan fikir sorarak gayet güzel bilgi alış verişi yapıldı. Gayet zevkli, güle oynaya bir ameliyat yaptık" dedi.
 
"HASTAYA UYAN BİR YÜZDÜ"
 
Ameliyattan sonraki on günlük bir sürecin çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Allah korusun bir terslik olursa çok üzülürüz. Yüz çok kolay bulunan bir doku değil. Bu yüz çok yaşlı bir yüz değildi. Hastamıza çok oldukça uyan bir yüzdü. Aldığımız yüz hastanın yüzüne güzel bir şekilde uydu. Kaşı alındı, göz kapakları alınmadı. Göz kapakları hareketli olduğu için risk almadık. İkinci veya üçüncü gün uyandırırız" dedi. Prof. Dr. Özkan Türkiye'de beşincisi yapılan yüz naklinin dünyada 257inci olduğunu belirtti.
 
Ameliyata katılan 8 aylık hamile AÜ Hastanesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan da ameliyatın çok keyifli geçtiğini ve zor olmadığını söyledi.
 
"İNSANLARA ÜMİT VE ŞANS"
 
Ameliyata katılan İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Topalan ise bu ameliyatların insanlara yeni ümit ve şans olduğunu söyledi. Prof. Dr. Topalan "Türk plastik cerrahisinin uluslar arası saygınlığında yetişmiş elemanları ile uluslar arası anlamda topluma, bireylere bir bütün olarak yaşama şansı verme adına atılmış bir adım olarak görüyorum. Bu işleri yapmaya devam edeceğiz. İnsanlara yeni ümit, yeni şans vermeye plastik cerrahi olarak devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Acıbadem Fulya hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Ferit Demirkan da, "Olabilecek belki de en zor yüz nakillerinde bir tanesi idi. Çünkü hem üst hem alt çenesi değiştirildi. Tamamen farklı yüzlerin birbirine uydurulması söz konusu idi. Ama çok başarılı, hızlı ve ustaca yapıldı. Ömer beyi tebrik ediyorum. Çok bilgi ve deneyimi var ve her seferinde dışarıdan doktorları davet edip paylaşıyorlar" şeklinde konuştu