Dünyanın en az üretilen kahvesi, Vito ile İnegöl’de

#İnegöl | Haber Merkezi
24 Oca 2023 / Sal 14:17

Bursa ve Eskişehir’de şubeleri bulunan Vito Coffee, kahve tutkunlarını dünyanın en az üretilen kahvesi olarak bilinen Kopi Luwak ile buluşturdu. İlk olarak İnegöl’de sunulmaya başlayan bu lezzet; üretim şekli, özellikleri ve eşsiz tadıyla dikkat çekiyor. Kopi Luwak kahvesi, kahve tutkunlarından yoğun ilgi görüyor.

Kahve kültürü hem ülkemizde hem dünyada artan bir ivmeyle seyrederken, her geçen gün farklı coğrafyalara ait lezzetler keşfedilerek kahve tutkunlarının beğenisine sunulmaya devam ediyor. Bunlardan biri de Kopi Luwak kahvesi. Dünyanın en az üretilen ve en pahalı kahvesi olarak bilinen Kopi Luwak, İnegöllü bir kahve girişimcisi tarafından kendi oluşturduğu marka olan Vito Coffee’lerde sunulmaya başladı.
 
TEMİZLİĞİ TESTLERLE KANITLANDI
Dünyanın en az üretilen ve en pahalı kahvesi olma özelliği taşıyan Kopi Luwak, Endonezya’nın Sumatra adası ve çevresindeki birkaç adada yaşayan palmiye misk kedisinin yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretiliyor. Bu durum ilk duyulduğunda insanların pek hoşuna gitmese de Luwak kahvesinin diğer toplanıp kavrulan kahvelerden daha az bakteri içerdiği yapılan testlerle kanıtlanmıştır.
 
KAHVEYİ İÇENE ÖZEL SERTİFİKA VERİLİYOR
Bu hayvanlar böcekten meyveye kadar farklı türlerle beslenirler. Ancak üretim için yetiştirilen luwakların beslenme alışkanlıklarına çok dikkat edilir. Dünyanın en pahalı ve en az üretilen kahvenin üretim aşamasında luwaklar kahve çekirdeklerinin kirazlı kısmını yiyor, sindiremediği kısmı ise dışarı çıktığında toplanıyor, temizleniyor, kavruluyor ve Türk kahvesi sunar gibi sunuluyor. Bir luwakın yıllık dışkılama miktarı yaklaşık 230 kg. Sindirim sırasında enzimler kahve çekirdeklerini çok sayıda amino aside ayırır ve bu da kahveye acılık verir, eşsiz bir lezzet bırakır. Kahve severlerin çok ilgisini çeken bu kahve, diğer kahveler gibi acı değildir. 2. ve 3. içimlerde çikolata tadı verdiği söylenir. Yumuşak içimli ve telveli bir kahve çeşididir. Bu kahveyi içenlere bir de sertifika verilir. Bu sertifikada dünyada kopi luwak kahvelerini içen kaçıncı kişi olduğunuz yazar.
 
KOPİ LUWAK KAHVESİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Vito Coffee çatısı altında bu eşsiz lezzeti kahve severlerle buluşturan girişimci Çağıl Duman, Kopi Luwak’ın tarihi ve Vito Coffee menüsüne dahil olma sürecini anlattı. Kopi Luwak kahvesinin tüm kahve tutkunlarının hayran olduğu bir lezzet olduğuna dikkat çeken Çağıl Duman, “Endonezya’da 18. yüzyılın başında Hollanda kolonisi olan bölgede, kahve tarımı oldukça yaygındı. Sumatra ve Java da yoğunlaşan bu alanlar, bölgedeki insanlar için geçim kaynağı olarak sayılıyordu. Ancak 1830-1870 yılları arasında bölgede uygulanan ekim politikaları sebebiyle, kahve üretiminde çalışan kişilerin kendileri için toplama yapması ve kahve tüketmesi yasaklanmıştı. Fakat Endonezyalılar kahvenin tadından mahrum kalmak istemiyordu. Yerlilerin ilk fark ettiği şey, Asya misk kedilerinin kahve meyvelerini yediği oldu. Bu kediler, kahvelerin en iyisini seçme konusunda ustaydı. Kahve meyvesi tüketen kedilerin dışkılarında kahve çekirdeklerinin olduğu görüldü. Endonezyalılar, kedilerin dışkılarındaki kahve çekirdeklerini toplayarak temizlemeye başladı. Temizlenen çekirdekler kavruluyor ve çekildikten sonra demlenerek içiliyordu. Uzun süre yerlilerin sırrı olarak kalan kopi luwak kahvesi, Hollandalı koloniciler tarafından fark edildi. Kahvenin tadını çok beğenen Hollandalılar, bu kahvenin dünyaya yayılmasını sağladı” dedi.
 
SIRRI, MİDE İÇİNDE GEÇİRDİĞİ FERMANTASYON SÜRECİ
Misk kedisinin dışkısından elde edilen bu kahve hakkında en çok merak edilen soru, temiz olup olmadığı olduğunu ifade eden Duman, “Kahvenin yağmur ormanlarında toplanmasının ardından, dezenfekte işleminden geçirilmesi temizlenmesini sağlar. Kopi Luwakın diğer kahvelerden daha az bakteri içerdiği de yapılan testlerle kanıtlanmıştır. Aynı zamanda kilosu 375 Dolara ulaşan fiyatlarla Kopi luwak dünyanın en pahalı kahvesi olma özelliğine sahiptir. Bunun yanı sıra özelliklerinden de bahsetmek gerekirse; Kopi Luwak kahvesini diğer kahvelerden farklı kılan özellik, daha az bakteri taşımasıdır. Kahvenin mide içinde geçirdiği fermantasyon süreci ve sonrasında özenle dezenfekte edilmesi, bakterilerin azalması için etkilidir. Bu kahvenin üretim yeri yalnızca bir noktadadır. Ve o noktadan dünyaya dağıtımı sağlanır. Kopi luwak kahvesi tüketenlerin büyük çoğunluğu, kahvenin paketini açarken yayılan kokudan ve ilk yudumda verdiği aromadan oldukça memnundur. Misk kedilerinin yabani hayattan uzakta beslenmeleri ve belirli bir düzende olmaları, kahve çekirdeklerinin daha kaliteli bir hale gelmesini sağladığı düşünülmektedir. Kahvenin asiditesi azaldığı için daha yumuşak bir içime sahiptir. Ayrıca çikolata, karamel gibi aromaları daha iyi almanızı sağlar” şeklinde konuştu.
 
“YENİ LEZZETLERİ KAHVE TUTKUNLARIYLA BULUŞTURUYORUZ”
Vito Coffe olarak yeni lezzetlerin keşfedilmesi ve kahve tutkunlarına sunulması adına sürekli bir arayış ve çalışma içerisinde olduklarını kaydeden Çağıl Duman, “Bu noktada kendi markamız olan çeşitli kahvelerimiz mevcut. Yüzlerce, binlerce deneme sonucunda oluşturduğumuz lezzetler ile kahve tutkunlarına en iyi hizmeti sunmanın gayreti içerisindeyiz. Aynı zamanda bu şekilde dünyanın farklı coğrafyalarına ait, damak tadı olarak ülkemize uygun lezzetleri de keşfederek sunuyoruz. Kopi Luwak da bu özel keşiflerden biri” dedi.