Eğitimde masraf eşitsizliği, bütün yük velilere yükleniyor

#İnegöl | Haber Merkezi
15 Eyl 2021 / Çar 13:02

MEB tarafından dağıtılan kitapların yetersiz kalmasının faturası velilere kesiliyor. Eğitim maliyetlerinin hepsi velilere yükleniyor.

Pandemi dolayısıyla iki yıldır ağırlıklı olarak uzaktan eğitim ile devam eden okullar, 2021-2022 eğitim öğretim yılı için yüz yüze olarak 6 Eylül’de başladı. Öğrenciler için kıyafet ve kırtasiye malzemelerini tamamlayan veliler, yoğun geçen ilk haftanın sonunda bu sefer de okulların listelediği ‘kaynak kitap’ alışverişi için kitapçıların yolunu tutmak zorunda kaldı. Okulların açılması ile velilerin masrafı artarken ekstra yardımcı kitaplar velilerin maddi olarak zorlanmasına sebep oluyor. Milli Eğitim fırsat eşitliği değil masraf eşitliği sunuyor!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2003 yılından bu yana okullarda dağıtılan ücretsiz kitaplara rağmen MEB tarafından verilen kitapların eğitim sistemi içerisinde yetersiz kalmasından dolayı birçok okul, velilerden ekstra kaynak kitap alınması için talepte bulunuyor. 6 Eylül itibariyle başlayan yüz yüze eğitim ile veliler öğrencilerinin okullardan talep edilen okul formaları, kırtasiye ve yüksek servis masrafları gibi masraflar ile uğraşırken bunlara ek olarak yardımcı kaynaklarda masraflara eklendi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2003 yılından beri okullarda dağıtılan ders kitapları sınav sistemi için yetersiz kalırken bu yetersizliğe karşı okullarda birçok öğretmen yardımcı kitap alınması için velilerden talepte bulunuyor. İki yıllık uzaktan eğitimin ardından okullar açıldı velilerin okul masrafı telaşı başladı. Veliler okullar tarafından belirlenen formaları, öğretmenler tarafından istenen kırtasiye masrafları ve okula geliş gidiş için sevişlere verdikleri yüksek ücretlerin ardından eğitim sistemi içerisinde yetersiz kaldığı için MEB tarafından verilen kitaplara ek olarak istenen yardımcı kitaplar içinde harcama yapıyor.

VELİLERE EK MALİ YÜK GETİRİYOR

Yardımcı kitaplarda alanlarına ve içeriğine göre fiyatlar değişse de ortalama bir öğrencinin yardımcı kitap maliyeti 500 TL’den başlayarak Bin TL’yi bulabiliyor. MEB tarafından ücretsiz olarak sağlanan kitaplar dar gelirli velilerin yükünü azaltırken verilen kitapların Türkiye’de uygulanan eğitim sistemine karşı yetersiz kalan ders kitaplarına ek olarak alınan ek kitaplar velilere fazladan bir ekonomik yük getiriyor. Sınavlara bağlı olan eğitim sistemimizin ihtiyaçlarına yetersiz kalan kitaplara karşın alınan ek kitaplar için Türkiye’de yeni bir sektör oluşurken bu sektörün pahalılığı veliler için ağır bir külfet haline gelmiş durumda.