Habur kapanırsa İnegöl Mobilyası etkilenir mi ?

#İnegöl |
29 Eyl 2017 / Cum 15:17

MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Halil Malkaç, referandum sonrası Habur sınır kapısının kapanması halinde İnegöl mobilya sektöründe ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalınacağını ancak ülkenin güvenliği söz konusu olması halinde devletin bekası için her türlü fedakarlığa hazır olduklarını söyledi.

MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Halil Malkaç, Irak Bölgesel  Kürt Yönetiminin refaranduma giderek tarihi bir hata yaptığını belirterek, İslam coğrafyasında barış ve sükunetin sağlanması gerektiği bir dönemde bu bölgeyi huzursuz etmeye kimsenin hakkının olmadığını savundu.

Irak’ın bütünlüğünün her şeyden daha önemli olduğunu vurgulayan Malkaç, iş dünyası olarak bu durumun en çok kendilerini etkileyeceğini dile getirerek, “İnegöl Türkiye’nin en önemli mobilya üretim merkezlerinden biri. Yüzlerce firmamız Kuzey Irak’a ciddi anlamda ihracat yapıyor. Hali hazırda açık hesapla çalışan çok sayıda firma var. Aylar öncesinden verilmiş ve tamamlanma aşamasında olan mobilya üretimleri var. Herkes karar kara bizi bekleyen gelişmeleri bekler hale geldi. Aynı durumun en az 10 katını Kuzey Irak halkı yaşıyordur. Alınan tedbirler ortada. Bu durumda en çok zararı Kuzey Irak halkı görecektir” dedi.

DEVLETİMİZİN YANINDAYIZ

Ülkemizim misak-i milli sınırlarını tehdit edecek olan her türlü eylem ve girişime karşı, ülkemizin gerekli önlemleri almasından daha doğal bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Malkaç, “ İş dünyası olarak fedakarlık yapmamız gerekiyorsa taşın altına elimizi koyarız. Mesele memleket meselesi olunca gerisi teferruattır. Malımızla canımızla ülkemizin bütünlüğü ve birliği için İnegöllü işletmeciler olarak devletimizin yanındayız” dedi.

MOBİLYA SEKTÖRÜNDE REFORMLAR ŞART

Açıklamasında iş dünyasına ilişkin hükümetten beklentilerini de dile getiren Malkaç, ülkedeki istihdam dostu sektörlerinin başında gelen mobilyanın dış ticaret açığının kapanmasına da önemli katkı sağladığını dile getirerek ciddi reformlar yapılması gerektiğini vurguladı.

Geçici KDV indirimi dolayısıyla esnafların nefes aldığını anlatan Malkaç, “KDV indirimi ay sonunda sona eriyor. Bu durum ve bölgedeki gelişmeler büyük bir belirsizliğe neden olacak.  Beklentimiz KDV indiriminin en azından yıl sonuna kadar uzatılmasıydı, ancak gelen açıklamalar uzatmanın olmayacağı yönünde oldu. Biz bundan sonraki dönemde ilgili bakanlıklarımızın mobilya sektörünü daha iyi tanımaları gerektiği düşüncesindeyiz. Çünkü sektör istihdamı desteklediği gibi, dış ticaret açığının kapanmasına da katkı sağlıyor. Oysa daha fazla destek verirsek ülke ekonomisine kazanımları daha çok olur” dedi.

HAMMADDEKİ ZAMLAR SEKTÖRÜ BALTALIYOR

Türkiye’de sektörel bazda en fazla zamların yansıtıldığı alanın mobilya yan sanayiinde yaşandığını da aktaran Malkaç, “ Özellikle 3 yıldır başta sünger olmak üzerine yüzlerce hammadde ürünlerinde fahiş zamlar yapıldı. Bu zamlar hala yapılıyor ve yapılmaya da devam edecek. Ne zaman biz bu gidişata dur diyeceğiz. Geçen yıla oranla bir çok hammaddedeki zam oranları iki katını geçti. Üreticilerimiz bu zamları ürünlere yansıtamıyor. Gün geçtikçe uluslararası rekabette zorlanmaya başladık. Eğer böyle giderse mobilyada ki tek alternatif Çin olacaktır. Hükümetimizin büyüme hedeflerine katkı sağlayacak mobilya sektörünü baltalayan girişimlere karşı adım atılmasını önemle rica ediyoruz” şeklinde konuştu.