Hocaköy Barajı’na ödenek çıkmadı

#İnegöl | Haber Merkezi
10 Şub 2021 / Çar 20:19

Firma ile sözleşmenin feshedilmesi nedeniyle yapımı duran Hocaköy İçme Suyu Barajı yeniden ihale edilmeyi bekliyor. Baraj için 2021 yılı yatırım programında ödenek verilmediği öğrenilirken; Ankara’dan gelecek haber bekleniyor. Bu konuda girişimler ise sürdürülüyor.

Türkiye’nin içme suyu alanındaki en büyük yatırımları arasında yer alan Hocaköy İçme Suyu Barajı, 1yıldır ihale edilmeyi bekliyor. İnegöllülerin yılın 12 ayında kaynak suyu kullanmasını sağlayacak olan Hocaköy İçme Suyu Barajının yapımını üstlenen firmanın sözleşmesi 2019 yılının sonlarına doğru fesih edildi. 

Temelden 100 metre yüksekliğe sahip olarak kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa edilen Hocaköy İçme Suyu Barajının, 2020 yılında tamamlanarak hizmete açılması planlanıyordu. Ödenek sıkıntısı nedeniyle yapımı birçok kez duran barajın ne zaman bitirilip hizmete açılacağı belirsizliğini koruyor.

Hocaköy Barajıyla alakalı ihale ve tamamlanma süreci merak edilirken; şok bir gelişme yaşandı. Devlet Su İşleri 1. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre; 2021 yılı yatırım programında yer alan baraj için bu sene ödenek verilmediği öğrenildi. 

Hocaköy Barajı ile İnegöl merkez ile Cerrah ve Yenice Mahalleleri ve çevre yerleşim yerlerine yıllık 28,38 hm3 içme ve kullanma suyu temin edilecek.  Kil çekirdekli kaya dolgu baraj tipinde inşa edilen Hocaköy Barajı’nın temelden yüksekliği 100 metreyi bulmaktadır. Barajda, 18,92 milyon metreküp suyu depolanacak. Barajın tamamlanması ile birlikte İnegöl’ün 2050 yılına kadar su ihtiyacı karşılanacak. 

Baraj inşaatında bu güne kadar derivasyon tüneli imalatları ile dolusavak ve gövde sıyırma kazıları, dolusavak şev destekleme imalatları, ulaşım ve rölekasyon yolları ile enjeksiyon imalatları tamamlanarak %37 fiziki gerçekleşme sağlandı.