İnegöl’de cevaplanamayan soru, balıklar neden ölüyor ?

#İnegöl |
18 Eyl 2018 / Sal 12:44

İnegöl’ün bazı derelerinde 2018 yılında yaşanan toplu balık ölümlerinin ilk raporu kamuoyuna açıklandı.

İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İnegöl’de 2018 yılı içinde Boğazköy barajı, Şipali, Hasanpaşa ve Kulaca derelerinde yaşanan balık ölümlerine geçtiğimiz cumartesi günü Akçasu deresi de eklenmişti.

Deredeki toplu balık ölümleri vatandaşları endişelendirdi. Olayın yaşandığı dere suyunun kirli akması ve pis kokması dikkatlerden kaçmadı. Balık ölümleri ile ilgili olarak vatandaşların ihbarı üzerine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri derede inceleme yaptı, dereden ve balıklardan numune alınmıştı. Son 15 günde 3 farklı derede yaşanan balık ölümleriyle ilgili alınan numunelerin sonuçları çıktı.

BİREYSEL ATIKLAR OLABİLİR

Balık ölümlerinin raporlarını açıklayan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, “Geçtiğimiz Cumartesi günü de Akçasu deresiyle alakalı ihbar gelmişti. Gerekli numuneler alındı. Arkadaşlarımızın yapmış olduğu değerlendirme ve izlenimler sonucunda, dönem gereği su kaynaklarının iyice azalması, sulardaki oksijen miktarının azalması, sulara atılabilecek en küçük kimyasal atıkların balıkları etkilediği yönündedir. Şu an için derelere firmalardan veya kurumlardan atılan atıklarla ilgili bir bulgu yok. Kimyasal olarak gözüküyor ama bunla ilgili bulgulara biz daha rastlayamadık. Kimseyi zan altında bırakmak istemiyoruz. Bulamadığımız için farklı kanaatler oluşmakta. Vatandaş nezdinde, bu durumu şirketlere bağlamak mümkün değil. Bireysel atılan bazı  atıkların olabileceği kanaatindeyiz. Bunlardan kaynaklı olabilir. İlk deremizde yaptığımız incelemenin raporlarını aldık, ağır metal yönünden herhangi bir bulguya rastlanmadı. Raporlar temiz çıktı. Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsüne de ayrıntılı numuneler gönderdik. Onların sonuçlarını da bekliyoruz.” dedi.