İnegöl’deki Heyelan Bölgeleri Incelenecek

#İnegöl |
 :

3 milyon dolar maliyetli proje ile pilot il seçilen Bursa’da; teknolojik afet, heyelan ve deprem araştırması yapılacak. Heyelanın en çok görüldüğü yerlerin başında gelen İnegöl’de ise 17 eski köyde heyelan bölgeleri incelenecek

Bursa’nın pilot il olduğu çalışma daha sonra diğer 80 ilde uygulanacak. 3 milyon dolar maliyetli ‘etkin afet risk yönetimi için kapasite geliştirme’ projesi ile afet ve acil durumlarda teh ile riskler belirlenerek gereken önlemler daha etkin alınacak.  

ARAŞTIRMALAR 4 YIL SÜRECEK

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA), pilot il seçilen Bursa’da araştırmalara başlandı. İnegöl ile birlikte 7 ilçede yapılacak araştırmalar 4 yıl sürecek. Büyükşehir yasasıyla birlikte mahalle olan eski köylerde vatandaşların korkulu rüyası haline gelen heyelan, bilirkişi heyeti tarafından incelenecek. Türkiye’de heyelan olaylarının en çok görüldüğü yer olan ilçemizin 17 mahallesinde heyelan bölgeleri incelenecek.  

17 MAHALLEDE HEYELAN ARAŞTIRMASI

17 mahallede yapılacak olan çalışmalar dün Gülbahçe Mahallesinden başladı. Hilmiye ile Mesruriye Mahallerinde devam edecek çalışmalar daha sonra heyelan tehsi bulunan mahallerde devam edecek.  

HEYETTEN BELEDİYE’YE ZİYARET

İnegöl’de yapılacak çalışmalarda yer alacak ekip dün Belediye Başkan Vekili Turgay Yel’i ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Ziyarete Japon heyet ile birlikte Başbakanlık Afet Yönetim Merkezi görevlileri ile Bursa AFAD İl görevlileri katıldı.  

BURSA PİLOT İL

Başkanlık makamında gerçekleştirilen ziyarette konuşan Belediye Başkan Vekili Turgay Yel, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından pilot il seçilen Bursa’da teknolojik afet, heyelan ve deprem araştırması yapılacağı bilgisini verdi.  

“3. HEYELAN BÖLGESİYİZ

İnegöl’ün Türkiye’nin 3. heyelan bölgesini olduğunu aktaran Turgay Yel, “Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile Başbakanlık AFAD ortaklaşa bu çalışmayı yapıyor. 3 milyon dolarlık proje yaklaşık 4 yıl sürecek. Bursa AFAD ile JICA bu konuda çalışmalar yapacak” diye konuştu.  

“ZARARLARI EN AZA İNDİRMEK İSTİYORUZ”

İnegöl’de heyelan çalışması yapacak olan Yachıyo Mühendislik firmasının heyelan Uzmanı Nobuyuki Iıjıma ise İnegöl’de geçtiğimiz yıllarda heyelan olduğunu anımsatarak, “Heyelan ile ilgili yapacağımız kılavuzda, heyelandan gelecek olan zararları en aza indirmek istiyoruz” dedi.