İngaz’dan Deprem Açıklaması

#İnegöl |
10 Haz 2016 / Cum 12:43

Bursa’da yaşanan deprem, İnegöl’deki kurum ve kuruluşların depreme hazırlıklı olup olmadıklarını tekrar gündeme getirdi. Olası depremde en riskli çalışmayı yapacak olan İNGAZ’ın Genel Müdürü Faruk Coşkun, kurum olarak olası depreme hazır olduklarını aktardı.

Gürsu’da yaşanan ve İstanbul’da dahi hissedilen deprem, tekrar gündemimizin ilk sıralarında yer aldı.

Bilim adamlarının İstanbul ve Bursa’da gerçekleşmesini bekledikleri olası depreme İnegöl ne kadar hazır?

COŞKUN’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Olası depremle birlikte yaşanacak en temel sıkıntılardan biri de gaz akışı ile birlikte yaşanabilecek daha büyük felaketler.

 İNGAZ Genel Müdürü Faruk Coşkun’a olası depreme hazırlıklı olup olmadığını sorduk.

TATBİKAT YAPIYORUZ

Coşkun, 1999 Marmara depreminden sonra Türkiye’de her bir kurum ve kuruluşun bütün çalışmalarında depremi dikkate alarak projelendirme yaptığını vurgulayarak; “Bizim de İnegöl-Yenişehir doğalgaz dağıtım projesi kapsamında olası depremlere göre dizayn edilmiş projelerimiz var.

 İşin başından sağlam tutmaya çalışıyoruz. Deprem, sel yada diğer afetlerle ilgili işletme sürecinde ne tür önlemler alıyoruz? Bununla ilgili personelimizle yılda birkaç kez tatbikat yapıyoruz.

Boru hatlarımızın kendimize göre zayıf ve riskli noktaları var mı? Kırıldığında, patlamada, yangında şehri nasıl gazsız bırakacağımızı düşünüyoruz”

ŞEHRİ GAZSIZ BIRAKMALIYIZ

“Burada en önemli husus doğalgaz hatlarında zarar geldiğinde yada doğalgaz hattında patlama olduğunda şehri gazsız bırakmalıyız. Eğer yıkım varsa ve gaz akışı sürüyorsa buradaki felaket daha da artacaktır.

Bölge emniyetli şekilde gazsızlaştırılacak. Mevcut şebeke içindeki doğalgazı boşaltmalıyız. Nerelerden, hangi noktalardan boşaltacağımızı tespit etmiş durumdayız. Bu konuda tatbikatlarımızı da tamamlamış durumdayız. Oksijene mi atılacak, yakılacak mı bunu da tespit ediyoruz” dedi.

CİVAR İLLERDEN TAKVİYE

Bu konuda bir cep kitapçığı da hazırladıklarını aktaran Coşkun, şöyle devam etti: “Şirketimiz kurulduğundan beri var olan bir uygulama. Şebekemiz büyüdükçe sürekli revize ediyoruz. Bütün problem afetle birlikte sonlanmıyor. Afetten sonra da yaşayan insanlar için de ne yapacağız? Bu afetin kış ayında olduğunu düşünün.

 Düzce depremi kışın yaşandı. İnsanlar soğukta kaldılar. Tekrar şehri gazlandırmamız lazım. Bu da büyük bir operasyon istiyor. Belki bizim personel sayımızın üstünde bir ekiple çalışmamız gerekir.

Civar şehirlerdeki Bursa, Eskişehir, Bilecik gibi illerdeki doğalgaz dağıtım şirketleriyle olası bir afette ortak hareket etme noktasında görüşmelerimiz oldu. İnegöl’ün içerisinde de 50’ye yakın yetki verdiğimiz mühendislik firması var.

En az 50-60 makine mühendisi ve teknik eleman çalıştırıyor. Bu arkadaşlarımızla da zaman zaman yaptığımız toplantılarda bu konuları da gündeme getirerek bu arkadaşlarımızdan da destek alacağımızı düşünüyoruz. Hem afet anında hem de afet sonrası duruşumuzu, yapacaklarımızı belirledik”