Kaçak yapı yapanlara çok ağır para cezaları

#İnegöl | Haber Merkezi
10 Mar 2020 / Sal 15:56

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban yaptığı açıklamada kaçak yapılar ile alakalı cezaların güncellendiğini en düşük cezanın 83 bin TL en yüksek cezasın 380 bin TL olduğunu açıkladı.

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban kaçak yapılan yapılar için vatandaşları uyararak çok ciddi para cezalarının geldiğini açıkladı.
KAÇAK YAPILAR TESPİT EDİLİYOR
“Bildiğiniz gibi Çevre Şehircilik Bakanlığın uzun zamandır takip ettiği ve ciddi bir disiplin sağlamaya çalışıyor. Ülkemizde bir imar barışı gerçekleşti. İmar barışı ile kimliksiz yapılar kimlikli hale geçti ve resmiyet kazandı. Ancak imar barışı yeni kaçak yapıların oluşmaması adına bir milattır. Bu süreci kendimizde de hassasisyet ile takip ettik.  İmar barışı sonra oluşan kaçak yapıları tespit ettik ve etmeye devam ediyoruz. Bu süreç azalarak devam ediyor. Bugün encümenimizde her hangi bir kaçak yapı zaptı önümüze gelmedi.”
TAPU SATIŞINA ŞERH GELİYOR
“Çok ciddi yaptırımlar geliyor. Bundan sonra ruhsatsız ya da ruhsata uygun olmayan yapılarda zabıt tutulduğundan 7 gün içinde tapulara şerh konulacak. Yani bu yapının satış ve kiralaması yapılamayacak, sigortası yapılamayacak iş yeri açma ruhsatı verilemeyecek. Bu yapıların yıkımını belediye gerçekleştirmezse, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü bu yapının yıkımı icrasına geçiyor. Yıkımdan kaynaklı süreci takip ediyor ve masrafların takibini başlatıyor.”
PARA CEZALARI ARTTI
“İmar ile ilgili bir yanlışlık olduğunda bunun bir şekilde parasını öderim tarzında bir anlayış oluyor bunu kesinlikle taviz vermiyoruz. Herkes bu noktada çıkan plan projesine sadık kalacak şekilde yapılmasını istiyoruz.  Çünkü imar cezası hesaplama yöntemleri değişti. “
EN DÜŞÜK 83 EN YÜKSEK 380 BİN TL PARA CEZASI
1A basit yapılar grubunda eski sisteme göre 3 bin TL ceza alıyordu vatandaş yeni sistemde bu ceza 83 bin TL. 3A grubu için yapılan aykırılıkta eski sistemde 18 bin TL ceza verilirken bugün 200 bin ile 380 bin TL bir bedel kişiye ceza olarak uygulanıyor. Yaptığınız hata resmileşmiyor bu parayı ödediğinizde sonra yıkım kararı çıkıyor. Hiçbir vatandaşımız bu duruma düşmesini istemiyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığımız bu durumu ciddi takip ediyor gerek uygu fotoğrafları yeni ve güncel çekilen drone görüntüler ile güncel saha bilgilerini toplayarak vatandaşın 1 tuğla hareketini izliyor. Bu yüzden hiçbir vatandaşımızın ruhsata aykırı işlem yapmasını istemiyoruz.