Kentsel Dönüşüm Projesi İptal Edildi

#İnegöl |
28 Oca 2016 / Per 15:14

İnegöl Belediyesi’nin Yenice Mahallesi Refah ve Karanfil Sokak’ta yapmayı planladığı kentsel dönüşüm projesinin iptal edildiği açıklandı.

İnegöl Belediyesi, Yenice Mahallesi’nde bulunan Refah Sokak ve Karanfil Sokakta kentsel dönüşüm yapılacağını daha önce duyurmuştu. Sokak sakinlerinin kendi talepleri doğrultusunda alınan kentsel dönüşüm kararı, yine mülk sahiplerinin talep ettiği yüksek kamulaştırma bedelleri nedeniyle iptal edildi.

2-3 KAT FAZLA İSTEDİLER

İnegöl Belediyesi proje üzerine yaptığı çalışmayla rayiç bedeller üzerinden bedelleri belirledi, ancak bu bedeller vatandaşlara az geldi. Belediyenin verdiği ücretin 2-3 katı kamulaştırma bedeli istenince, proje askıya kaldırıldı.

Konuya ilişkin bugün İnegöl Belediyesi encümen salonunda Belediye Başkan Vekili Turgay Yel bir açıklama yaptı. İnegöl Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Sedat Koca ile Emlak ve İstimlak Müdürü Ali Yakut ile İnegöl Roman Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Lekesizyiğit’in de hazır bulunduğu basın toplantısında, projenin iptal edildiği duyuruldu.

MODERN BİR ALAN OLUŞTURULACAKTI

Basın toplantısında konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel, daha modern ve daha yaşanabilir bir İnegöl hedefiyle yaptıkları çalışmaların her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi. Gerek mevcut İnegöl’ü seyreltme, gerek Yeni İnegöl’ü kurma adına birçok mimari proje, cephe iyileştirme, yeşil alan, mahalle otoparkı, çocuk parkı gibi projeleri bir bir hayata geçirdiklerini belirten Yel, “İlçemizin giderek gelişmesi ve büyümesi nedeniyle roman vatandaşlarımızın ağırlıklı olarak ikamet ettiği bölge şehir merkezinde kalmıştır. Vatandaşlarımızdan gelen talepler üzerine İnegöl Belediyesi olarak burayı kamulaştırarak site şeklinde yeniden binalar inşa edilmesi planlanmıştır. Bu proje sayesinde bu bölgenin şehir merkezine yakışır bir şekilde daha modern bir görünüme kavuşturulması hedeflenmiştir. Halkımızdan gelen talepler doğrultusunda özellikle roman vatandaşlarımızın ağırlıkta olduğu Yenice Mahallesi Refah ve Karanfil Sokak civarındaki bölgeyle alakalı bir kentsel dönüşüm projesi hazırlanmıştır. Her iki sokakta ikamet eden vatandaşlarımızın talebi üzerine idaremiz farklı zamanlarda 15-20 gün ara ile toplamda 3 adet istişare toplantısı yapmıştır. Yapılan bu toplantılarda bahsi geçen alanın ıslah edilmesi ve buradaki eski yapıların yerine yeni binalar yapılarak İnegöl’ün görünümüne yakışacak şekilde modern bir görünüme kavuşturulması görüşülmüştür” dedi.

BELEDİYENİN YAPMASI DOĞRU DEĞİL

Yapılan toplantılarda bu bölgedeki arsa sahiplerinin talep ettikleri kamulaştırma bedellerinin, arsa rayiç bedelleri ve güncel arsa fiyatlarıyla karşılaştırıldığında rakamlar arasında 3 kat fiyat farkı olduğunu gördüklerini belirten Turgay Yel, “Bu nedenle sokak sakinlerinin talep ettiği şartlar çerçevesinde İnegöl Belediyesi olarak bu kentsel dönüşüm projesinin yapılmasının mümkün olmadığı gözükmektedir. Şehrimizin güzelleşmesi adına iyi niyetli olarak ciddi bir kentsel dönüşüm çalışması planlanmıştır ancak öngörülen maliyetle hak sahiplerinin talep ettiği rakamların örtüşmemesi nedeniyle yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinde mutabakat sağlanamamıştır. İdaremiz gerek vatandaşlarla yaptığımız toplantılarda gerekse kendi idari istişare toplantılarımız neticesinde bu işin İnegöl Belediyesince yapılmasının doğru olmadığı kanaatine varmıştır. Ancak projenin gerçekleşebilmesi adına sokak sakinlerinin kendi aralarında anlaşarak bir yada birkaç müteahhit firmayla bu projeyi gerçekleştirmeleri durumunda İnegöl Belediyesi olarak yine gerekli yardımın yapılacağını, halkımızın destekçisi olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.