Kurban eti nasıl saklanır?

#İnegöl | Haber Merkezi
19 Tem, 2021 / Pzt 13:53

Kurban Bayramının gelmesiyle birlikte vatandaşlar, Kurban eti nasıl saklanır? Derin dondurucuda ve buzlukta kurban eti ne kadar saklanır? Kurban eti derin dondurucuda ne kadar dayanır? sorularının yanıtını arıyor. Detaylar haberimizde...

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, "Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı unutulmamalıdır. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir" denildi. 

Sağlık Bakanlığı kurban etlerinin kesimi, muhafaza ve pişirme yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Kurban kesiminin, gerekli dini hükümlere uygun, hijyenik hale getirilmiş, sağlıklı çevre koşullarında gerçekleştirilmesin önem arz ettiği belirtilen açıklamada, gerek kurban kesiminden önce gerek hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası esnasında gerekse pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında temizlik ve hijyen kurallarının ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapıldı. 

KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİ

Kurban Bayramı'nda tatlı tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarının ve sıklığının da doğal olarak arttığı ifade edilen açıklamada, "Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kaçmamalıdır. Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Et, proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleri de içermesine rağmen C ve E vitaminini içermemektedir. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİR

Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Etler ızgarada pişirilirken, ateş, eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı unutulmamalıdır.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI

Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, eksi 18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözülmesi sağlanmalıdır.

KURBAN ETİ MUHAFAZA YÖNTEMLERİ

İnkaya Kasabı sahibi Fahri İnkaya vatandaşların yiyebileceği miktarda kurban etlerini dolaba yerleştirmeleri gerektiğini dile getirdi. İnkaya , şöyle konuştu: “Dolaba yerleştirdikleri vakit vatandaşlar kullanabilecekleri miktarda yerleştirsinler. Ondan sonra kullanacağını sadece çıkarıp çözsünler. Eğer dolaba koyma ve çıkarma işlemi çok sık olursa bu da bakteri üretir. O yüzden ellerinden geldiğince yiyecekleri miktarda çıkarıp pişirsinler. Buz dolaplarında saklanma kapları var. Naylon olmayan maddelerden kullanılan kaplar var. Bu tip malzemelerde paketlenmesi daha iyi olur. Naylon kimyasal maddelerden üretildiği için ette bakteri üretmesi daha kolay olabilir. Mesela folyo kağıdı olabilir. Folyo kağıtlarında kullanabilecekleri miktarda dolaba koyabilirler. En sağlıklısı o tip şeyler. Eğer dolaba koyma şansları yoksa kavurmada belirli bir yağ oranıyla birlikte tuzlayıp kavurursa daha uzun süreli saklanabilir. Tabi ki normalde etin uzun bir süre kaldığı dolapta etin lezzeti açısından kaybettirebilir. Başka şansımız yok ama sadece çok aşırı bir şekilde dolaba koyup çıkarma işlemini yapmasınlar. 

KURBAN ETİ NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ

Kurban etlerinin sağlıklı saklanması konusunda vatandaşlara uyarıda bulunan İnkaya , kurban kesildikten sonra bir süre dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kurbanların ehil kasaplar tarafından bilinçli bir şekilde kesilmesine özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken İnkaya , “Kurban kesildikten sonra ıslak süngerle hayvan temizlendikten sonra bir süre dinlenmeye alınmalı. Bu dinlenme işlemi yapıldıktan sonra eğer yer uygunsa dolaplara büyük parçalar halinde konulmalıdır. Dolapta bu şekilde dinlenmeleri daha sağlıklı olur. Naylon poşetler içerisinde etler buzdolaplarına yerleştirilmemelidir. Etlerin sıcak bir şekilde naylon poşetler içerisinde buzdolabına yerleştirilmesi, etin sağlıksız bir şekilde bakteri üretmesini sağlar. Vatandaşlarımız ellerinden geldiğince etleri bütün bir şekilde dolaba koymalı. Parçalama işlemlerini yapabiliyorlarsa yapsınlar, yapamıyorlarsa işi bilen kasaplara hijyen ortamda yaptırsınlar” diye konuştu. Korsan kasaplara dikkat 

İnkaya , şöyle devam etti: “Kurban bayramlarında özellikle terk edilmiş sağlıklı olmayan yerlerde korsan kasapların hijyen olmayan ortamlarda bir kıyma makinesi koyarak, bu işi yaptıklarını görüyoruz. Belki bunlar ucuz yapıyor ama insanlarımız unutmamalılar ki bayramda kurbanlar veteriner hekimlerin kontrolünden geçerek kesilen hayvanlar değil. Bu da Kurban Bayramı'nda pek mümkün olmuyor. Sağlıklı ortamda et işlemlerini yaptırmaları kendileri açısından iyi olur. En azından sağlıksız bir bakteri oluşmaz”