Satılık konut ilan metrekare fiyatı eylülde yüzde 42.3 arttı

#İnegöl | Haber Merkezi
19 Eki 2021 / Sal 18:42

Okulların yüz yüze açıldığı eylül ayında konutlar daha hızlı satıldı

Sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) ortak şekilde hazırladığı "sahibindex Konut Piyasası Görünümü" yayınladı. Rapora göre ülke genelinde yıllık cari fiyat (ilan fiyatı) artış hızındaki yükseliş eylül ayında da devam etti. Ağustosta yüzde 38,9 olan ilan fiyatındaki yıllık artış oranı eylülde yüzde 42,3 oldu. Böylece, geçen yılın aynı döneminde 3.259 TL olan Türkiye geneli ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatı eylülde 4.637 TL'ye ulaştı. 

Lüks konut fiyatlarında artış devam ediyor

Lüks konut fiyatlarında geçtiğimiz aylarda görülen yükseliş eylülde de devam ederek lüks konut fiyat endeksi TÜFE’yi (tüketici fiyat endeksi) 35 puan aştı. Bir önceki aya göre lüks konut ilan fiyatları yüzde 6,5, TÜFE ise yüzde 1,3 yükseldi. Geçtiğimiz yılın eylül ayına göre hem lüks hem de ucuz konut fiyatlarındaki artış hızı yükselerek eylülde cari satış fiyatlarındaki yıllık artış oranı lüks konutlarda yüzde 51,4, ucuz konutlarda ise yüzde 32,2 oldu. Böylece, ortalama satılık m2 cari fiyatı lüks konutlarda 14.365 TL olurken, ucuz konutlarda 2.411 TL olarak görüldü.

Satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranı eylülde de artmaya devam ederek lüks konutlarda yüzde 4’e, ucuz konutlarda ise yüzde 6’ya yükseldi. Kapatılan ilan yaşı ise lüks konutlarda 70,4 günden 72,4 güne, ucuz konutlarda ise 63,7 günden 64,1 güne yükseldi.