Turgut Alp’in Mezar Taşı Çalındı mı?

#İnegöl |
08 Nis 2016 / Cum 20:46

İnegöl’ü fetih eden komutan Turgut Alp’in mezar taşı halen bulunamadı.

İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Diriliş Ertuğrul dizisinde Turtgut Alp karakterini canlandıran Cengiz Coşkun’un Turgut Alp türbesini ziyaret etmesi ile beraber gündeme gelen türbede, yapılan tahribat yürekleri dağladı.

MEZARTAŞI ÇALINDI MI?

Bugün dizi oyuncularının ziyarete geldiği türbede kimsenin dikkatini çekmeyen mezar taşını köy muhtarına sorduk.

Konu hakkında görüştüğümüz Turgut Alp köyü muhtarı Ali Zengin “1970 – 73 yıllarında bir jeeple gelmişler müzeye götüreceğiz diye demişler bizim köyden de bir iki kişi yardımcı olmuş. 1985 yılında İnegöl esnafından sanayici esnaflarından yardımcı oldular mezarı türbeye çevirdik. 2006 yılında resmi olarak Anıtlar kuruluna başvurduk. Röleve projeleri için köye geldiler proje yapıldı. Tabi proje yapılırken mezar taşını sordular. Bende 1970 li yıllarda jeeple gelip müzeye götürüp inceleyeceğiz diye götürdüler dedim. “

ANITLAR KURULUDA BULAMADI

Turgut Alp’in mezar taşı için devreye giren Anıtlar kurulunun da mezar taşını bulamadığını ifade eden Muhtar Zengin “Anıtlar kurulu bütün müzelere resmi yazı yazdı.. Bütün müzelerden gelen cevapta bizde Turgut alp mezar taşı olmadığına dair cevap verdiler. Sonra Söğüt’te olabilir dediler. Anıtlar kurulundan bir kişi ben ve Ertuğrul gazi derneğinden bir kişi Söğüt’e gittik.  Söğütteki müzeyi gezdik Turgut Alp’in mezar taşı yoktu.  Mezar taşını bulamadıkları için türbe bu şekilde restore edildi.” Dedi.

MEZARI UFALTTILAR

Eski fotoğraflarda mezarın çok büyük olduğunu restore edildikten mezarın boyunun ufaltıldığını ifade eden muhtar Ali Zengin” Turgut Alp’in eski mezarı çok büyüktü restore edilince ufaldı. 1973 yılında bizim köyde öğretmenimiz vardı o fotoğraf çekmişti 2009 yılında internetten yayınladı orada da mezarın boyu belli oluyordu.” Dedi

ÇAM AĞAÇLARI KESİLMİŞ

Turgut Alp’in mezarının başında çamlar bulunduğunu ifade eden Ali Zengin “Mezarın etrafında çamlar vardı. Tarihi kitaplarda da geçiyordu, hatta Erdoğan Bektaş kaymakamımız buraya geldiğinde sormuştu çamlar ne oldu diye. Çamlar vardı ama 1950 yılında İnegöl’de okul yapımında kullanılmak için 3 çam ağacı verilmiş. 1 Tanesi de bizim köyde minare yapmak için kesilmiş. Çamların boyu çok uzunmuş ve tepeleri şemsiye gibiymiş.” İfadelerini kullandı.