Bayramda tadınızı kaçırmayacak 10 öneri

#Köşe Yazıları |
11 May 2021 / Sal 14:31

Önümüz bayram. Her ne kadar bu bayram koronavirüsü nedeniyle biraz buruk geçecek olsa da bayrama ulaşmış olmak da bir mutluluk. Bir aylık oruç ibadetinden sonra keyifli bayram sofralarında yenilip içilecek. Ama o sofralarda da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bugünden şöyle bir göz atalım ki, bayram günlerini daha keyifli, zinde ve formda geçirelim.

İŞTE SİZE KİLO KONTROLÜNÜ KOLAYLAŞTIRACAK 10 ÖNERİ:
1.Bol bol tatlı tüketmek için öğünlerinizi atlamayın. Kan şekerinizi aniden yükseltip düşürecek olan bu yanlış uygulama kilo alımını kolaylaştırır, sağlınızı da tehdit eder.
2. Şeker, çikolata, hamur işleri, tatlıların hepsinden tatmak metabolizmanızı yorar. Miktar ve çeşit konusunda kendinize mutlaka sınır koyun. İlk günden yüklenmek yerine günlere ve zamana yayın.
3. Hamur tatlılarının yanında bazı yörelerimizde ayran ikram edildiğini hiç duymuş muydunuz? Glisemik yükü oldukça ağır olan şerbetli tatlıları dengeleyen bu sağlıklı uygulamayı deneyebilirsiniz.
4. Sofranızda artan karbonhidratlı besinler (börek, tatlı, dolmalar) sebze ve bakliyat tüketiminizi azaltmasın.
5. Uzun süreli oruç günlerinden iftar-sahur ritmine alışmış bir bedende öğün saatlerinizi yeniden düzenlemek ilk günlerde zor olabilir. Kahvaltı öğünü sonrası 4-5 saatlik bir zaman bırakarak hafif bir öğün yiyin. Etli /etsiz sebze yemeği, yoğurt-cacık ve yanına tahıl grubu bir besin (tam buğday ekmeği, bulgur pilavı gibi) ile hafif bir menü ayarlayabilirsiniz.
6. Saat başı 1 bardak su için.
7. Ana yemeklerle beraber şekerli veya tatlandırıcılı içecek tüketmek, aldığınız kalorileri hızla yağa çevirir. İçecek olarak su, sade soda veya ayranı tercih ederek kontrolü ele alın.
8. Gece geç saatlere kadar yiyip içmekten kaçının.
9. Herhangi bir öğünde almanız gereken kaloriden daha fazlasını almış olabilirsiniz. Bir sonraki öğünü sadeleştirerek günlük enerji alımınızı dengeleyin. Salatada veya suda 1-2 kaşık elma sirkesi tüketmek kan şekeri dengenizi korumanızı kolaylaştırır.
10. Bayram sonunda ramazan öncesi beslenme alışkanlıklarınıza dönüş yapın, tek tip besine dayalı, kalorisi çok düşük tehlikeli diyet uygulamalarından uzak durun. Ramazan sırasında yavaşlayan metabolizmanızı daha da yavaşlatmaktan başka bir işe yaramayan bu tür uygulamalar kilo vermeyi zorlaştırır, unutmayın!
Abartıya kaçmaz dengeyi koruyabilirseniz bayramdan kilo almadan çıkabilirsiniz. Hatta bir miktar kilo verebilmek de mümkün. Tatlıyı kaçırmayın, tadınızı kaçırmayın.

Sağlıcakla Kalın
Diyetisyen Ayşenur Doğan