Okumaya devam edin!

#Köşe Yazıları |
26 Oca 2021 / Sal 16:02

Okumak, yaşama değişik çerçevelerden bakma, olaylara farklı bakış açıları kazanma, bilgiyi anlama, yorumlama, dil ve iletişim, kendini ifade etme, kendini ve başkalarını anlayabilme, odaklanma, hayal gücü ve yeni fikirler, etkili çözüm yolları üretebilme, neden-sonuç ilişkisi kurabilme gibi pek çok becerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Tüm bu becerilerin gelişmesi ile özsaygı, özgüven artıyor; zorlayıcı duygular ve yaşantılarla başa çıkabilmek kolaylaşabiliyor. 
Okumayla olan ilişkimizi belirleyen faktörler, okuma alışkanlığını kazanmamızda veya okumaya mesafe almamızda belirleyici oluyor. Mesela; çevrenizde okuyan, buna değer veren kişilerin olup olmaması, kaynaklara ulaşabilme durumunuz, okumaya hangi kaynaklardan başladığınız, keyif alıp almadığınız, küçüklüğünüzde okumaya teşvik edilme veya zorlanmanız arasındaki fark gibi. 
Zamanında okuma alışkanlığını bazı sebeplerle edinememiş, ancak şimdi okumaya heves eden, nereden nasıl başlayacağını ve sürdüreceğini bilemeyenler olabilir. Okuma alışkanlığınız varsa bile zaman zaman körelebilir. Okuma alışkanlığını kazanmak ve sürdürmede şunlar size yardımcı olabilir:

Zamanla okuma konusunda yeterlilik hissiniz artabilir, ilgi alanlarınız çeşitlenebilir ve okumaya yönelik isteğiniz yeniden şekillenebilir.
Sağlıkla ve güvenle,
İyi haftalar.
 
Elif Arı Durmuş
Uzman Psikolojik Danışman