Sıcak Havalara Karşı 6 Beslenme Önerisi

#Köşe Yazıları |
02 Ağu 2021 / Pzt 20:20

Yaz aylarında sıcaklar etkisini artırırken bireylerin dikkat etmesi gereken konuların başında beslenme geliyor. Beslenmenizi gözden geçirerek, büyük fayda sağlayacak püf noktalar ile sıcaklıkları daha kolay atlatmak ve konforlu bir yaz dönemi geçirmek mümkün…
1. Sıvı tüketimine özen gösterin.
Bireylerin fiziksel özelliklerine göre değişen su ihtiyacı ile birlikte yaz aylarında ortalama 2,5-3 litre civarı su tüketimi vücudun sağlıklı çalışabilmesi adına oldukça önemlidir. Su tüketimine ek yazın ferahlatan içecekleri olan taze meyve suları, soda, ayran, soğuk kahveler de tercih edilebilir.
2. Sıvı oranı yüksek sebze ve meyvelere mutlaka beslenmenizde yer verin.
Karpuz, kavun, üzüm, şeftali, salatalık gibi sebze ve meyveler sıvı miktarları nedeniyle özellikle yaz döneminde oldukça faydalıdırlar. Sıcak havalarda vücuttan kaybolan suyun yerine konmasında yardımcı besinlerdir.
3. Özellikle sindirim problemi yaşayan bireyler, yaz sebzelerini sofranızdan eksik etmeyin.
Semizotu, taze fasulye, kabak, enginar gibi zeytinyağı ile yapılan sebze yemeklerinin tüketimi mide ve bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışması açısından önemlidir. Yaz aylarında tüketilen ağır öğünler, kalp-damar problemlerine yol açabilmektedir.
4. Her gün düzenli olarak kahvaltı yapın.
Sağlıklı ve besleyici yapılan kahvaltı günlük almanız gereken enerjinin büyük bölümünü karşılayacaktır ve böylelikle iyi bir kahvaltı ile günün en sıcak saatleri olan öğlen vakitlerinde çok fazla açlık hissi oluşmayacaktır.
5. Riskli besinleri sıcakta bekletmemeye özen gösterin.
Et, tavuk, balık gibi riskli besinlerin soğuk zincirine dikkat edin. Bu tür besinler dondurulmuşsa buzdolabında çözdürülmeli ve tüketilmeden hemen önce dolaptan çıkarmaya özen gösterilmelidir.
6. Yazın tatlı krizlerine karşı dondurma ile çözüm getirin.
Sıcak havalarda hamur işi tatlılar yerine daha masum bir seçenek olan dondurma düşünülebilir. Haftanın 2 günü 2-3 top şeklinde porsiyon miktarına dikkat edilirse hem tatlı krizlerinizi önleyebilir, hem de içeriğindeki süt ile iyi bir protein ve kalsiyum kaynağı olduğundan sağlıklı bir alternatif olacaktır.
Dyt Gülşen EROĞLU