10 Maddede muz kabuğunun faydaları

#Sağlık |
16 Ara 2015 / Çar 00:41

Şimdiye kadar muzların hep içini yedik ancak muz kabuğunun 3 kat daha besleyici olduğunu biliyor muydunuz?

Yani muz kabuğunu atmadan önce bir kez daha düşünün çünkü tadına katlanabilirseniz muz kabuğunun sağlık açısından pek çok faydası bulunuyor. İşte muz kabuğunun faydaları…

 

1. KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜYOR
Lifli besinler tüketerek kolesterolünüzü düşürebilirsiniz ki bu da kalp krizi riskini azaltır. Muz kabuğu içine göre daha çok çözünür ve çözünür olmayan lif barındırmaktadır.

 

2. BOL BOL ELEKTROLİT SAĞLAR
Çocukken spor yapanlar kramplara  karşı büyük maçlardan önce muz yemek gerektiğini bilir. Muzdaki potasyum ve elektrolitler kas gelişimine, karbonhidratların metebolize edilmesine ve vücut genelinde asit-baz dengesinin düzenlenmesine katkı sağlar. Muz kabuğu potasyum desteği için daha zengin bir kaynaktır.

 

3. MUTLULUK VERİR
Muz kabuğunda yüksek seviyede serotonin yer almaktadır ki bununda kaynağı muz kabuğundaki tryptophan adlı bir amino asittir. Serotonin vücudun “ruh halini” belirleyen bir kimyasaldır. Azlığı depresyona yol açabilirken ekstrası keyiflendirir.

 

4. DAHA İYİ UYUMANIZI SAĞLAR
Uyku problemlerinizin cevabı muz kabuğu olabilir. Doktorlar uyku sorunu çekenlere sıklıkla tryptophan reçete ederler. Yani uykusuzluk çekiyorsanız muzu soymakla uğraşmadan direkt öylecene yiyin.

 

5. CAN SİMİDİNİ ERİTİR
Muz kabukları hem düşük kalorili hem de besleyici olduğu için bel bölgesinde incelmeyi hedefleyenler için ideal bir besindir.

 

6. KANSERE KARŞI ÖNLEM
Kansere karşı önlem olarak ekstra yöntemler arıyorsanız muz kabuğu antioksidan bakımından zengindir. Antioksidanlar hücrelerin mutasyona uğramasına koruma sağlar.

 

7. ALYUVARLARI GÜÇLENDİRİR
Alyuvarların görevi vücut dokularına oksijen taşımaktır. Muz kabuğu alyuvarları güçlendiren besleyici öğelere sahiptir.

 

8. GÖZ SAĞLIĞINIZI KORUR
Barındırdığı yüksek seviye lutien ile muz kabuğu gözlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Lutien gece görüş kapasitesine yardımcı olan ve katarakt ile sarı nokta hastalığını önlemede faydalı olan bir bileşiktir.

 

9. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Muz kabuklarında lif bakımından zengin olduğu için bağırsaklarınızda probiyotik bakteri (faydalı bakteriler) üretimine yardımcı olur ki bu da verimli detoks (toksinlerden arınma) ve daha iyi bir bağışıklık sisteminin yolunu açar.

 

10. MUTLAKA ORGANİK MUZ OLMALI
Ne kadar tatsız olsa da tüm besleyici öğelerin ve lifin alınabilmesi için muz kabuğunun çiğ yenmesi en kolay yöntemdir Yine de kaynatarak yumuşatabilir ve tadının daha katlanabilir olmasını sağlayabilirsiniz. Blendardan geçirip sıvı hale de getirebilirsiniz.
En önemlisi kabuğunu da yiyeceğiniz muzun organik olmasına dikkat etmek. Normal muzların kabukların böcek ilacı ile kaplıdır ve bu da muz kabuğundan faydadan çok zarar görmenize yol açar.