#Siyaset | İHA
11 Ara 2022 / Paz 12:55
Çinin Tahran Büyükelçisi Chang Hua, Çin-Körfez İş birliği Konseyi (KİK) Zirvesi sonrası İran aleyhinde yapılan ortak açıklama nedeniyle İran Dışişleri Bakanlığına çağırıldı.
İran Dışişleri Bakanlığı, Çinin Tahran Büyükelçisi Chang Huanın Dışişleri Bakanlığına çağırıldığını duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Suudi Arabistanda düzenlenen Çin-Körfez İş birliği Konseyi (KİK) Zirvesi sonrası yapılan ortak açıklamaya tepki göstererek, ülkesine yönelik suçlamaları kınadıklarını belirtti. Kenani, bildiri içerisinde yer alan "İranın bölge ülkelerinin içişlerine müdahaleye son vermesi" vurgusuna şaşırdıklarını söyleyerek, konuya ilişkin Çinin Tahran Büyükelçisi Chang Huaın Dışişleri Bakanlığına çağırıldığını ifade etti. Kenani, İran tarafının konudan duyduğu rahatsızlığın Büyükelçi Huaya iletildiğini sözlerine ekledi.
"Basra Körfezindeki 3 ada İranın toprak bütünlüğünün parçasıdır"
Bildiride yer alan İranın kontrolündeki ve Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) hak iddia ettiği Basra Körfezinde yer alan Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarına ilişkin ifadeleri şiddetle kınadıklarını ve bu durumu İranın toprak bütünlüğüne müdahale olarak gördüklerini kaydeden Kenani, adalar üzerindeki her türlü hak iddiasını kendi içişlerine müdahale olarak gördüklerini de vurguladı. Kenani, adalar konusunda hiçbir ülke ile müzakere edilmeyeceğinin Çin Büyükelçisi Huaya iletildiğini belirterek, "Basra Körfezinde yer alan 3 ada da İranın toprak bütünlüğünün ayrılmaz bir parçasıdır. Bunun bir müzakere konusu olmayacağını Çin Büyükelçisine ilettik" ifadelerini kullandı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise, İranın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinin gerekliliği konusunda hiçbir tarafa hoşgörü göstermeyeceklerini belirtti.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinpingin Suudi Arabistan ziyareti sırasında iki ülkenin yayımladığı ortak açıklamanın bir bölümünde İranın bölge ülkelerinin içişlerine karıştığı vurgulanmış ve Tahran yönetimi hedef alınarak İrandan diğer ülkelerin içişlerine karışmaması istenmişti. KİK Zirvesi sonrası yayınlanan ortak bildiride ise BAE ile İran arasında tartışma konusu olan Basra Körfezindeki Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları ile ilgili olarak sorunun uluslararası hukuk ve ikili müzakere ile çözülmesi gerektiği vurgulanmıştı.
İran ile BAE arasında Körfezde 3 ada tartışması
Basra Körfezinde yer alan Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları İran ile BAE arasında hala tartışmalı bir konu olarak yer alıyor. BAEnin İngiltereden bağımsız olduğu 1971 yılında söz konusu adaları fiilen işgal eden ve adalar üzerindeki hakimiyetinin tarihsel olarak çok eskilere dayandığı tezini ileri süren İran, adaların geçici olarak 1903te İngilizlerin eline geçtiğini ve 1971de iade edildiğini, dolayısıyla "1971de henüz kurulmamış olan BAEnin egemenlik iddiasında bulunamayacağını" savunuyor.
BAE ve İran arasında hala çözüme kavuşturulamamış bir konu olan Hürmüz Boğazına yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli sebebiyle önemi artan adalar hakkında daha önce Tahran yönetimi, "bazı yanlış anlamaların giderilmesi" gerekçesiyle bu ülkeye müzakere çağrısı yapmıştı. BAE, adalardaki hak iddiası doğrultusunda Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyor. Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları, 1971 yılından bu yana İranın hakimiyetinde bulunuyor.