30 yıl önce dondurulan hayvanlar hayata döndü

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
30 yıl önce dondurulan hayvanlar hayata döndü
20 Oca 2016 / Çar 00:31
/ 1.177 Kez Okundu
| |

30 yılı aşkın süredir derin dondurucuda saklanan mikroskobik yaratıklar başarıyla hayata döndürüldü

Cryobiology dergisinde yayımlanan yeni makaleye göre, 1 milimetre boyundaki su a yıları (tardigradlar) Antarktika’da 1983 yılında, donmuş bir yosun örneğinden toplanmıştı.

Japonya’nın Ulusal Kutup Araştırma Enstitüsü, 8 bacaklı ve segmentli yaratıkları -20 derecede 30 yıldan fazla süredir saklıyordu. Hayvanlardan ikisi, 2014 yılında çözülüp canlandırıldı.

BBC’ye göre bunlardan biri, deneyin 20. gününde öldü. Ancak diğeri hayatta kalmayı ve hatta donmuş bir yumurtadan çıkmış bir diğer su ayısıyla çiftleşip üremeyi başardı. Hayvanın bıraktığı 19 yumurtadan 14′ü de yaşamını sürdürdü.

Dünyanın bütün sularında bulunan tardigradlar dayanıklılıklarıyla ünlüdür. Bu minik canlılardan daha önce uzaya gönderilen birkaçının da orada yaşamayı başardıkları biliniyor.

Japonya’nın Asahi Shimbun gazetesine göre, düşük sıcaklıkla karşılaşan tardigradların metabolizmaları tamamen duruyor ve hayvanlar, kriptobiyolojik hale geçerek, şartlar normale dönene kadar uyuyorlar. Tardigradların ekstrem durumlara olan dayanıklılığıyla ilgili bir önceki deneyde bu canlılar, aşırı soğuğa 8 yıl boyu dayanmışlardı.

Baş araştırmacı Megumu Tsukimoto, takımın şimdi “tardigrad DNA’larının gördüğü zararı ve bu zararı onarma kabiliyetlerini araştırarak uzun süreli hayatta kalma mekanizmasının nasıl işlediğini ortaya çıkarmaya” çalıştıklarını söyledi.

İLGİLİ HABER





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.