İran hükümeti, WhatsApp ve benzeri uygulamaların güvenli olmadığını belirterek vatandaşlarına bu uygulamaları silmeleri çağrısı yaptı.
İsrail ile yaşanan gerilim altıncı gününe girerken, İran hükümetinden çok konuşulacak bir dijital güvenlik uyarısı geldi. Hükümet, İran vatandaşlarına seslenerek, başta WhatsApp olmak üzere konum tabanlı tüm mesajlaşma uygulamalarını cihazlarından silmelerini tavsiye etti.
“İSRAİL KURUMLARINA VERİ AKTARILIYOR” İDDİASI
İranlı yetkililer, WhatsApp ve benzeri uygulamaların İsrail merkezli kurumlara kullanıcı verisi aktardığını öne sürdü. İran Radyo Televizyon Kurumu’na (İRİB) yapılan açıklamada, bu tür yazılımların siber saldırı ve suikast planlamalarında kullanılabileceği ifade edildi.
Yetkililer, özellikle son dönemde İranlı bilim insanları ve komutanlara yönelik suikastlerde cep telefonu takibinin kritik rol oynadığını belirtti.
“CEP TELEFONUNUZU HER YERE GÖTÜRMEYİN”
Güvenlik uyarısında şu çağrılar yapıldı:
-
Kamusal alanlarda cep telefonu taşımayın
-
Kalabalık etkinliklerde konum tabanlı uygulamaları devre dışı bırakın
-
Özellikle hassas devlet kuruluşlarında çalışanlar, güvenli ve şifreli iletişim hatları kullanmalı
-
WhatsApp, Telegram ve benzeri yazılımlardan uzak durulmalı
GÜVENLİ İLETİŞİM UYGULAMALARI ÖNERİLDİ
Yetkililer, halka “güvenli iletişim hatları” üzerinden bağlantı kurmalarını önerdi. İran hükümeti son dönemde, yerli mesajlaşma uygulamaları ve şifreli iletişim sistemleri geliştirmeye odaklanıyor.
BÖLGEDE SİBER SALDIRI ALARMI
İsrail-İran hattındaki çatışmalar boyunca çok sayıda siber saldırı gerçekleştirildi. Hem kritik altyapı sistemleri hem de bireysel kullanıcılar hedef alındı. İran yönetimi, bu saldırıların bir kısmının mobil uygulamalar aracılığıyla kolaylaştırıldığını savunuyor.